Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ολλανδία θα προμηθεύσει με «περιορισμένο αριθμό» τεθωρακισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων Panzerhaubitze 2000 το Κίεβο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η ολλανδική κυβέρνηση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσπούν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Πρόκειται για τα «πιο βαριά» αυτοκινούμενα πυροβόλα που διαθέτει ο ολλανδικός στρατός, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας. Μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως και 50 χιλιομέτρων υπό όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες. Η Γερμανία – όπου κατασκευάζονται – θα εγγυηθεί την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους και θα προμηθεύσει πυρομαχικά.

«Ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή», συνόψισε η υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Η υπουργός διευκρίνισε ωστόσο πως η εκπαίδευση των πληρωμάτων τους θα χρειαστεί «εβδομάδες, αν όχι μήνες», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ακόμη και μετά τον πόλεμο, αυτά τα όπλα θα παραμείνουν εξαιρετικά σημαντικά για τον ουκρανικό στρατό.

«Η προετοιμασία και η εκπαίδευση δεν θα γίνουν στην ίδια την Ουκρανία και θα πάρουν κάποιο καιρό. Δεν πρόκειται επομένως για άμεση ανάπτυξη» των αυτοκινούμενων πυροβόλων, εξήγησαν οι υπηρεσίες της σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Ωστόσο διατυπώνονται αρκετές επικρίσεις στη χώρα για την παράδοση των τεθωρακισμένων. Η απόφαση ενδέχεται να μειώσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ολλανδικού στρατού, σύμφωνα με τον Νιλς φαν Βούνσελ, πρόεδρο της ένωσης ολλανδών αξιωματικών.

Αν και η Ολλανδία δεν χρειάζεται όλα τα πυροβόλα, «είναι σημαντικό για τις δικές μας επιχειρησιακές δυνατότητες να τα έχουμε στο στοκ», εξήγησε ο κ. Φαν Βούνσελ στο ANP. Η κυβέρνηση αντέτεινε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ολλανδίας έχουν «επαρκείς πόρους» και δεν θα επηρεαστούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες τους.

Το Βερολίνο θα προχωρήσει από την πλευρά του στην προμήθεια τεθωρακισμένων αντιαεροπορικών πυροβόλων Flakpanzer Gepard, ανακοίνωσε εξάλλου η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στη σύνοδο που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία. Πρόκειται για καμπή στην ως τώρα επιφυλακτική προσέγγιση του Βερολίνου ως προς την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar, με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων. Η Βρετανία θα προμηθεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA