Μενού
  • Α-
  • Α+

H Βουλγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές τους χώρες, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στον απόηχο της διακοπής της ροής από τη Ρωσία. Επεσήμανε, δε, ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί για να διασφαλίσει πως η απόφαση της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom να διακόψει τις προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία θα έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους καταναλωτές. «Η απάντησή μας θα είναι άμεση, ενωμένη και συντονισμένη. Πρώτον, θα διασφαλίσουμε ότι η απόφαση της Gazprom θα έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους καταναλωτές», τόνισε.

«Συντονισμένη η απάντηση Ε.Ε. στον ρωσικό εκβιασμό»

Νωρίτερα, η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη διακοπή της παροχής αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία «απαράδεκτη» και «αδικαιολόγητη» προσπάθεια εκβιασμού της Ε.Ε. από τη Ρωσία.  Σε γραπτή της δήλωση, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου».

«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την Ε.Ε.» τόνισε και πρόσθεσε: «Τα κράτη-μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια εκτάκτου ανάγκης για ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους».

Οι 10 ευρωπαϊκές εταιρείες που ήδη πληρώνουν σε ρούβλια

Χαρακτηριστικό του ρωσικού εκβιασμού που επιχειρείται μέσω του φυσικού αερίου είναι ότι συνολικά 10 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που βρίσκονται κοντά στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ακόμα κι αν οι άλλοι αγοραστές απορρίψουν τους όρους του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες διακοπές προμήθειας, μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη, μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, που λήγουν οι επόμενες πληρωμές.

Οι προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία διακόπηκαν αφού αρνήθηκαν τον προτεινόμενο μηχανισμό της Gazprom για πληρωμές σε ρούβλια, ο οποίος - σύμφωνα με τον κολοσσό του φυσικού αερίου - δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία προμηθεύει αέριο μέσω αγωγών 23 ευρωπαϊκές χώρες. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό που είχε ζητήσει η Μόσχα, το να αρχίσουν να γίνονται δηλαδή οι πληρωμές σε ρούβλια μέσω της Gazprombank, θα αποτελούσε παραβίαση του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία από τους Ευρωπαίους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA