Μενού
  • Α-
  • Α+

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2001 η Αλ Κάιντα πραγματοποιούσε την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους η ηγεσία των ΗΠΑ βάζει ως πρώτη της προτεραιότητα τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το «wanted dead or alive» στα πρότυπα της άγριας δύσης, σοκάρει όλο τον πλανήτη αφού περιελάμβανε και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Από βουνό σε βουνό και από σπηλιά σε σπηλιά οι Αμερικανοί επί δέκα ολόκληρα χρόνια καταδίωκαν τον άλλοτε σύμμαχό τους. Τελικά, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 2 Μαΐου 2011, σε μια επιχείρηση που θύμιζε χολιγουντιανή ταινία δράσης, Αμερικανοί κομάντος εισέβαλαν μέσα στο κρησφύγετο του στο Πακιστάν και τον εκτέλεσαν με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Ο εντοπισμός του Μπιν Λάντεν και το κρησφύγετο

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα εντοπίστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο τρόπος που εντοπίστηκε, ωστόσο, προκαλεί ακόμα και σήμερα εντύπωση. Αυτός που ουσιαστικά «πρόδωσε» το κρησφύγετο του Λάντεν ήταν ο αγγελιοφόρος του ο οποίος επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια παρακολουθούνταν από Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες. Τον είχαν αναγνωρίσει κάποιοι από τους συλληφθέντες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σημείο αναφοράς ήταν ένα τριώροφο οχυρωμένο κτίριο στο Αμποταμπάντ, μία μεσαίου μεγέθους πόλη κοντά στο Ισλαμαμπάντ (50 χιλιόμετρα βόρεια).

Το οίκημα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από άλλα, κτισμένο σε οικόπεδο που όταν ανεγέρθηκε το, το 2005, ήταν σχετικά απομονωμένο. Τότε, βρισκόταν εκτός του κέντρου του Αμποταμπάντ, στο βάθος ενός χωματόδρομου, αλλά έκτοτε έχουν κτισθεί γύρω του και άλλες κατοικίες.

Ελάχιστα παράθυρα έβλεπαν στο εξωτερικό του συγκροτήματος και η ταράτσα περιβαλλόταν από τοίχο ύψους 2,1 μέτρων. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι το κτίριο, αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δεν ήταν συνδεδεμένο με τηλεφωνικό δίκτυο και δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ. Οι δύο αδελφοί στους οποίους δεν διέθεταν επίσημες πηγές εισοδημάτων και άρα δεν θα μπορούσαν να το είχαν χτίσει με νόμιμα μέσα. Η κατοικία ήταν περιφραγμένη από τσιμεντένια μάντρα ύψους 5,5 μέτρων και πάνω της υπήρχε πυκνό συρματόπλεγμα. Δύο πύλες ασφαλείας βρίσκονταν στην είσοδό της. Οι ένοικοι του κτιρίου δεν πέταγαν ποτέ τα σκουπίδια τους, τα έκαιγαν. Οι Αμερικανοί πράκτορες υπέθεταν ότι η έπαυλη κτίστηκε πριν από πέντε χρόνια για κάποιον σημαντικό αρχηγό τρομοκρατικής οργάνωσης. Το ερώτημα ήταν ποιος ήταν αυτός ο αρχηγός;

Η CIA αναρωτήθηκε πολλές φορές για τον ένοικο του κτιρίου - φρουρίου στο Πακιστάν και όλες τις φορές οι πράκτορες της κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότερος ιδιοκτήτης της είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Άλλα έπρεπε να είναι σίγουροι πριν ενημερώσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Όταν σιγουρεύτηκαν ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα.

Ο Ομπάμα και το τέλος του Μπιν Λάντεν

Συνήθως, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις συμμάχους χώρες σε θέματα τρομοκρατίας και ενημερώνουν και τη χώρα όπου λαμβάνει χώρα μία αντιτρομοκρατική επιχείρησή τους. Όμως σε αυτήν την περίπτωση δεν γνώριζε κανένας εκτός ΗΠΑ και δεν ειδοποιήθηκαν καν οι πακιστανικές αρχές για την έφοδο στο σπίτι που πίστευαν οι Αμερικανοί ότι κρύβεται ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα.

Στις 29 Απριλίου ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η επιχείρηση σύλληψης ή εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν τη νύχτα στην Αμποταμπάντ. Ήταν μία αποστολή που απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια και μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Επιστρατεύτηκαν οι καλύτεροι πεζοναύτες η επίλεκτη ομάδα των Seal και από αυτούς επιλέχθηκαν έξι που δρούσαν κάτω από τις εντολές του τότε διευθυντή της CIA, Λέον Πανέτα. Στην αρχή, όμως, όλα έδειχναν να πηγαίνουν στραβά αφού το ένα από τα ελικόπτερα κατέπεσε στην αυλή του κτιρίου. Οι κομάντος, ωστόσο, ήξεραν πως έπρεπε να δράσουν γρήγορα και να έχουν φύγει πριν αρχίσει να μαζεύεται κόσμος εκεί. Έτσι προχώρησαν γρήγορα στο σχέδιο τους.

Στη διάρκεια της συμπλοκής, σκοτώθηκαν επίσης ο αγγελιοφόρος του Μπιν Λάντεν, ο αδελφός του, ένας από τους γιους του Μπιν Λάντεν, καθώς και μία γυναίκα, την οποία, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, οι ένοικοι του σπιτιού χρησιμοποίησαν ως «ασπίδα».

Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και το μόνο σχόλιο που έγινε ήταν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επιχείρησε να αντισταθεί και δέχτηκε μία σφαίρα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να σωριαστεί νεκρός.

Η σορός του Οσάμα μπιν Λάντεν μεταφέρθηκε για εξέταση και ταυτοποίηση DNA εκτός Πακιστάν και αμέσως μετά τάφηκε στη θάλασσα. Ώρες μετά την ταυτοποίησή του, ο θάνατος του μπιν Λάντεν ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Αρκετές μέρες αργότερα και η Αλ Κάιντα αναγνώριζε δημόσια το θάνατο του ηγέτη της και ορκίστηκε εκδίκηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA