Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένας εξαιρετικά κακός μήνας για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με μια εφιαλτική συνεδρίαση η οποία βύθισε όλους τους δείκτες, μεγάλωσε την ανησυχία των επενδυτών για το μέλλον ενώ τα συνολικά αποτελέσματα του Απριλίου για τον Nasdaq μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνα του 2008 και τον εφιάλτη με την κατάρρευση της Lehman Brothers η οποία στη συνέχεια προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αναλυτικά, στην τελευταία συνεδρίαση του μήνας η Wall Street κατέγραψε σημαντικότατες απώλειες υπό τον φόβο της οικονομικής αβεβαιότητας και ακρίβειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σκληρό lockdown στη Σανγκάη αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία προσθέτουν αβεβαιότητα και ανησυχία στις αναταραχές της οικονομίας, αυξάνοντας τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη: Τζεφ Μπέζος: Εχασε 20 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες μετά από «βουτιά» της μετοχής της Amazon

Μετά τη σημαντική αύξηση της Πέμπτης (28/4) που έστειλαν έστω και μικρά δείγματα αισιοδοξίας, η Wall Street κατέγραψε ένα σημαντικό καθοδικό ράλι στους δείκτες της, που βρίσκονται στα «κόκκινα». Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας κατέγραψε πτώση 939,18 μονάδων (-2,77%), στις 32.977,21 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έχει πτώση 536,89 μονάδων (-4,17%), στις 12.334,64 μονάδες, επηρεαζόμενος από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Amazon, η οποία υποχώρησε στην πιο απότομη ημερήσια πτώση της από το 2006. Αργά την Πέμπτη, η Amazon παρουσίασε ένα απογοητευτικό τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Απρίλιος ήταν για τον Nasdaq ο χειρότερος μήνας από το 2008 της μεγάλης οικονομικής κρίσης με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι μετοχές της Apple, της Alphabet, της Microsoft, του Netflix και του PayPal, όλες υποχώρησαν περισσότερο από 3% την Παρασκευή.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με υποχώρηση 155,57 μονάδων (-3,63%), στις 4.131,93 μονάδες. O S&P σημείωσε τον χειρότερο μήνα του από τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας του Covid.

Οι τιμές για πολλά αγαθά, από τα τρόφιμα μέχρι το φυσικό αέριο, έχουν αυξηθεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία και υπήρξε μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ της υψηλότερης ζήτησης και της καθυστέρησης των προμηθειών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, καθώς οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA