Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στη Ρωσία να δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων τάσσεται υπέρ του πολέμου, ωστόσο έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες ρωγμές. Και δε μιλάμε για ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών που από την αρχή (και έμπρακτα, με διαδηλώσεις) στάθηκαν απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία αλλά για τους ολιγάρχες που θεωρητικά μέχρι και σήμερα στήριζαν τις επιλογές του Βλαντίμιρ Πούτιν!

Ένα δημοσίευμα «φωτιά», μάλιστα, της Washington Post το πάει ένα βήμα παρακάτω αφού μιλάει με ονοματεπώνυμα για να στηρίξει το ρεπορτάζ της περί ρωγμής στις σχέσεις του Πούτιν με τους ολιγάρχες. H αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται ονομαστικά στους Αλεξάντερ Μαμούτ, Αλεξάντερ Νέσις, Μιχαήλ Φρίντμαν και Πιοτρ Άβεν, οι οποίοι είχαν φτιάξει την περιουσία τους την εποχή του Μπόρις Γέλτσιν.

Διαβάστε ακόμη: Στο «παρά πέντε» γλίτωσε την πτώχευση η Ρωσία - Πλήρωσε ομόλογα σε δολάρια

Η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις ολιγαρχών της Ρωσίας, που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Κάποιοι από αυτούς τους ολιγάρχες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι στελέχη επιχειρήσεων που κλήθηκαν στο Κρεμλίνο για συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μερικές ώρες μετά την έναρξη του πολέμου.

Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της αναφέρει πως πολλοί δισεκατομμυριούχοι, τραπεζίτες, πρώην και νυν Ρώσοι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας δεν έχουν διστάσει να εκφράσουν την ενόχλησή τους για την εξέλιξη που έχει πάρει η ρωσική εισβολή. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν, που βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένος, επηρεάζεται πια αποκλειστικά και μόνο από έναν στενό κύκλο σκληροπυρηνικών αξιωματούχων ασφαλείας. Την ίδια ώρα η Post που επικαλείται ρωσικές πηγές σημειώνει πως το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής ελίτ δεν περίμενε ότι η Μόσχα θα προχωρούσε σε μεγάλη κλίμακας πόλεμο και πως όταν έγινε αυτό «εξεπλάγη» αρνητικά. 

«Μέσα σε μια μέρα, κατέστρεψαν κάτι που χτίστηκε σε πολλά χρόνια. Είναι μια καταστροφή», είπε ένας επιχειρηματίας που είχε λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Πούτιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ένας άλλος είπε: «Δεν ξέρω ποιος έχει τα κότσια για να αντισταθεί». «Αλλά αν ο πόλεμος είναι μακρύς και αρχίσουν να χάνουν, τότε οι πιθανότητες θα είναι μεγαλύτερες. Θα υπάρξει μια σοβαρή μάχη για το Ντονμπάς και, εάν δεν είναι επιτυχής, τότε θα υπάρξει μια μεγάλη μάχη στη Ρωσία» μεταξύ των ολιγαρχών.

Επιπλέον, οι συντάκτες της εφημερίδας, επικαλούμενοι ρωσικές πηγές υποστηρίζουν πως μετά από δύο μήνες ο πόλεμος  στην Ουκρανία αντιμετωπίζεται πια με αυξανόμενη απογοήτευση. Όχι μόνο από τους δισεκατομμυριούχους που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων αλλά ακόμη και από μέλη των ρωσικών κρατικών μηχανισμών ασφαλείας.

Κάποιοι έχουν μιλήσει για τις επιπτώσεις που έχει η αντίδραση της Ρωσίας στις κυρώσεις, η απαίτηση για πληρωμή του αερίου σε ρούβλια για παράδειγμα, λέγοντας ότι το μόνο που θα πετύχει αυτή η απόφαση είναι η απομόνωση της Ρωσίας από τις διεθνείς αγορές.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και τώρα κανείς δεν έχει ασκήσει άμεσα δημόσια κριτική στον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά μόνο σε   κάποια από τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η ρωσική ηγεσία ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις. Όμως υπάρχουν και επιχειρηματίες όπως ο Βλαντιμίρ Λισίν, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα οι οποίοι έχουν ασκήσει κριτική, με τον τρόπο τους και στο δικό του ύφος ο καθένας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA