Μενού
  • Α-
  • Α+

Αμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, την πόλη που έχει δοκιμαστεί σκληρά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, το εργοστάσιο χάλυβα που έχει γίνει καταφύγιο για αμάχους έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα και είναι ο τελευταίος θύλακας του ουκρανικού στρατού. 

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε στο BBC ότι οι άνθρωποι εκεί βρίσκονται «στο όριο μεταξύ ζωής και θανάτου». «Περιμένουν, προσεύχονται για διάσωση… Είναι δύσκολο να πούμε πόσες μέρες ή ώρες έχουμε για να σώσουμε τις ζωές τους», ανέφερε. Ταυτόχρονα, σε δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν είναι εμφανείς οι τεράστιες καταστροφές στο Αζοφστάλ από τους βομβαρδισμούς. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό και καταστροφή του αεροδρομίου, λέει το Κίεβο

Μαριούπολη: 1.000 άμαχοι στο Αζοφστάλ 

Ο Μπoϊτσένκο, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στην πόλη, δήλωσε ότι στο εργοστάσιο υπήρχαν περίπου 1.000 πολίτες που «παρακαλούσαν να διαφύγουν» και ότι 600 από αυτούς είχαν τραυματιστεί. Ορισμένοι από αυτούς, είπε ο δήμαρχος, βρίσκονταν εκεί από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς στον πόλεμο και οι εναπομείναντες κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή θέρμανση. Με το τηλεφωνικό δίκτυο να μη λειτουργεί στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, είναι δύσκολο να επαληθευτούν ανεξάρτητα οι πληροφορίες ή τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Η Ρωσία απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις για εκκένωση του Αζοφστάλ 

Στο μεταξύ, η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου, ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης. «Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε. Η Ρωσία δεν προτίθεται να τους επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ο Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για αυτό.

Μόσχα: 200 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί 

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έπληξαν το Σάββατο (30/4) 17 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με πυραύλους υψηλής ακρίβειας και ότι κατέστρεψαν ένα διοικητήριο και μια αποθήκη που χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση ρουκετών και πυροβολικού. Σε διαδικτυακή ανάρτηση, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι στα αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιώτες και καταστράφηκαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα. Στην ανάρτηση δεν έγινε καμία αναφορά σε επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού, για την οποία ο τοπικός κυβερνήτης είπε ότι πραγματοποιήθηκε με ρωσικό πύραυλο, θέτοντας τον διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης εκτός λειτουργίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA