Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ από αμάχους, όπως ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης. Ένα κονβόι οχημάτων που έφεραν σύμβολα των Ηνωμένων Εθνών έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη της Ουκρανίας το πρωί της Πρωτομαγιάς, υποδεικνύοντας ότι είχε συναφθεί μια συμφωνία προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και καιρό από την πιο καταστροφική πολιορκία στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας.

Ανάρτηση του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης στο Facebook αναφέρει: «Είναι επίσημο. Σήμερα θα καταστεί δυνατή η εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη στη Ζαπορίζια. Συγκέντρωση κόσμου στις 16:00 κοντά στο εμπορικό κέντρο "Port City". Εάν έχετε συγγενείς ή γνωστούς στη Μαριούπολη, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί τους με κάθε τρόπο. Καλέστε, γράψτε και πείτε ότι είναι δυνατό για να πάτε στο Zaporozhye, όπου θα είστε ασφαλείες. Προσευχόμαστε να πάνε όλα καλά».

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Γ' Παγκόσμιος έχει ήδη αρχίσει, ο Πούτιν θέλει να εξοντώσει τη Δύση»

Λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι η πρώτη ομάδα 100 αμάχων απομακρύνθηκε από τη χαλυβουργεία της Μαριούπολης. «Ξεκίνησε η εκκένωση αμάχων από το Αζοφστάλ . Η πρώτη ομάδα περίπου 100 ατόμων κατευθύνεται ήδη προς την ελεγχόμενη περιοχή. Αύριο θα τους συναντήσουμε στη Ζαπορίζια. Ευχαριστούμε την ομάδα μας! Τώρα, μαζί με τον ΟΗΕ, εργάζονται για την απομάκρυνση και άλλων αμάχων από το εργοστάσιο», έγραψε ο Ζελένσκι.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Αζοφστάλ: Μεταξύ ζωής και θανάτου οι άμαχοι 

Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε στο BBC πως οι άνθρωποι που βρίσκονται στη χαλυβουργεία είναι «στο όριο μεταξύ ζωής και θανάτου». «Μέσα σε δύο χρόνια, οι ναζί σκότωσαν 10.000 αμάχους στη Μαριούπολη. Και οι Ρώσοι κατακτητές σε δύο μήνες - πάνω από 20 χιλιάδες Μαριούπολη. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι απελάθηκαν βίαια. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες γενοκτονίες αμάχων στη σύγχρονη ιστορία. Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει σκόπιμα και αδίστακτα την πόλη μας και τους κατοίκους της», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο ρατσισμός είναι ο φασισμός του 21ου αιώνα. Χωρίς αμφιβολίες ή ψευδαισθήσεις. Η ανθρωπότητα έχει πληρώσει υψηλό τίμημα για τη νίκη επί του φασισμού τον περασμένο αιώνα. Αν δεν ενωθούμε σήμερα και δεν σταματήσουμε αυτό το κακό, το τίμημα αυτή τη φορά μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο», πρόσθεσε ο δήμαρχος της πόλης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA