Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πεποίθηση πως ο πόλεμος θα τελειώσει με νίκη της Ουκρανίας εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία», διεμήνυσε ενώ αναφέρθηκε στο μέλος του τάγματος Αζόφ που μίλησε στην ελληνική Βουλή υποστηρίζοντας πως έλαβε ποικίλες αντιδράσεις. Ταυτόχρονα είπε πως περιμένει από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει ακόμα και πυρηνικά όπλα ενώ αναφέρθηκε στην Τουρκία λέγοντας πως είναι μία χώρα με «διπλά στάνταρ». 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναβολή επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων από την Μαριούπολη

Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, λέγοντας πως δεν έχει υπάρξει καμιά συμφωνία μέχρι στιγμής. Κάνοντας μια αναδρομή, είπε πως από το 2014 ξεκίνησε αυτό που γίνεται σήμερα με την προσάρτηση της Κριμαίας, και πως οι κυρώσεις τότε της ΕΕ ήταν λίγες και δεν έφταναν για να τα αποτρέψουν όσα αυτά. Σχετικά με το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, υποστήριξε πως άμαχοι απομακρύνονται μόνο όταν το επιτρέπει η Ρωσία, η οποία ωστόσο δεν αφήνει να βγουν στρατιώτες τραυματίες.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών

Σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως πλέον τα περιμένει όλα και πως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς την Μόσχα. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως η Ρωσία από το 2014 δεσμεύονταν για την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ. «Όπως χρησιμοποίησαν απαγορευμένα όπλα όπως οι βόμβες φωσφόρου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλα όπλα» ανέφερε. Ο Ζελένσκι ανέφερε πως μέχρι στιγμής οι ζημιές στο περίπου ανέρχονται στα 60 δισ. δολάρια, με τον ιδιωτικό τομέα της χώρας να αναφέρει ένα τρισ., χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί.

«Οι Αζόφ είναι εθελοντές που πολεμούν για την Ουκρανία»

Σχετικά με το στρατιώτη του Αζόφ που μίλησε στην ελληνική Βουλή ο Ζελένσκι είπε πως οι αντιδράσεις που εξέλαβε ήταν ποικίλες. «Οι Αζόφ ήταν εθελοντές που πολεμούν για την Ουκρανία και που εντάχθηκαν στον στρατό και πλέον αποτελούν μέρος του», σημείωσε. Όπως είπε «αρχικά ήταν εθελοντές που είχαν τη νεοναζιστική ιδεολογία, κάποια παρέμειναν στο στρατιωτικό σκέλος και κάποιοι έγιναν πολιτικοί. Όσοι παρέμειναν στρατιώτες, είναι μέρος του στρατού της Ουκρανίας πλέον». «Είναι υπερασπιστές της Ουκρανίας, όπως κάνουν στην Μαριούπολη, στην οποία πολεμούν κι άλλοι. Επίσης ανέφερε πως άτομα με τέτοια ιδεολογία και τρόπο ζωής υπάρχουν στα κράτη όλου του κόσμου» τόνισε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ναζί θεωρεί τους Ρώσους στρατιώτες «με αυτά που πράττουν στο κράτος μας».

Τουρκία: Χώρα με διπλά στάνταρ

Σχετικά με την Τουρκία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως έχει «διπλά στάνταρ» καθώς από τη μία στηρίζει την Ουκρανία, και από την άλλη δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, σχεδιάζοντας πακέτα για Ρώσους τουρίστες. Και αυτό όπως είπε, σαν πρόεδρος της Ουκρανίας δε μπορεί να το παραβλέψει. Σχετικά με το αν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικά, ο Ζελένσκι δήλωσε πως αυτό δεν το ξέρει, ούτε το αν τα έκανε όλα σωστά. δήλωσε όμως πως έκανε ότι μπορούσε σαν πρόεδρος προκειμένου να μην φτάσουν τα πράγματα ως εδώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA