ΔΙΕΘΝΗ
03/05/2022 18:24

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν καλεί τους πολίτες να υπερασπιστούν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το έναυσμα για την έναρξη μιας μεγάλης πολιτικής μάχης για τη διάσωση του δικαιώματος στην άμβλωση, μία ημέρα αφότου διέρρευσε στον Τύπο το προσχέδιο γνωμοδότησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που μπορεί να ανατρέψει τη νομολογία του 1973

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν καλεί τους πολίτες να υπερασπιστούν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το έναυσμα για την έναρξη μιας μεγάλης πολιτικής μάχης για τη διάσωση του δικαιώματος στην άμβλωση, μία ημέρα αφότου διέρρευσε στον Τύπο το προσχέδιο γνωμοδότησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που μπορεί να ανατρέψει τη νομολογία του 1973. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να υπερασπιστούν στις κάλπες το δικαίωμα αυτό, στις προσεχείς ενδιάμεσες εκλογές.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση του 1973 που επέτρεπε την άμβλωση - Σάλος στην Αμερική

«Πιστεύω ότι το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή είναι θεμελιώδες», επανέλαβε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, καλώντας τους ψηφοφόρους «να επιλέξουν υποψηφίους» που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στις εκλογές του Νοεμβρίου. Στις ενδιάμεσες εκλογές κατά παράδοση το κυβερνών κόμμα –στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Δημοκρατικοί– χάνει έδρες.

Video Loading...

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώσει τη νομολογία του 1973, όπως αφήνεται να εννοηθεί από το προσχέδιο που διέρρευσε στο Politico την Δευτέρα, «οι αιρετοί του έθνους μας, σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να προστατεύσουν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή. Και εναπόκειται στους ψηφοφόρους να επιλέξουν τους υποψηφίους που τάσσονται υπέρ» του δικαιώματος στην άμβλωση, γράφει στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

«Θα χρειαστούμε περισσότερους γερουσιαστές υπέρ του δικαιώματος στην επιλογή και μια πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να υιοθετήσουμε έναν νόμο που θα κωδικοποιεί (την υπάρχουσα νομολογία), τον οποίο θα επικυρώσω», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος που είναι πιστός Καθολικός αλλά και ένθερμος υποστηρικτής του δικαιώματος στην άμβλωση. Ο Μπάιντεν, το κόμμα του οποίου ανησυχεί ότι θα υποστεί βαριά ήττα στις εκλογές του Νοεμβρίου, υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του «θα είναι έτοιμη» να αντιδράσει, όταν ανακοινωθεί η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μια «διοικητική» απάντηση, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όμως στη Γερουσία έχουν οριακή πλειοψηφία που δεν τους επιτρέπει προς το παρόν να νομοθετήσουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο ώστε να ακυρώσουν τους πολύ περιοριστικούς νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα από ορισμένες συντηρητικές Πολιτείες. Το Politico, βασιζόμενο σε αυτήν την άνευ προηγουμένου διαρροή, προκάλεσε πολιτικό σάλο την Δευτέρα, αποκαλύπτοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να ακυρώσει την απόφαση του 1973 (Roe v. Wade) για το δικαίωμα στην άμβλωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κάθε Πολιτεία θα είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θα απαγορεύει τις αμβλώσεις ή αν θα τις επιτρέπει και υπό ποιες προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΗΠΑ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ