Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το έκτο πακέτο κυρώσεων που επιβάλλει κατά σειρά η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία. Ο μεγάλος στόχος της ΕΕ είναι να αποκοπεί εντελώς σε ενεργειακό επίπεδο από τους Ρώσους και στο πλαίσιο αυτό βάζει στον «πάγο» τη συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου για 6 μήνες και προϊόντων διύλισης πετρελαίου για έναν χρόνο».

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τακτοποιημένο τρόπο, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές... θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 6 μηνών και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς η πρόεδρος της Κομισιόν να αναφερθεί σε εξαιρέσεις κρατών – μελών της ΕΕ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Πακέτο κυρώσεων σε τράπεζες, φυσικά πρόσωπα

Εξάλλου, ανακοίνωσε την ένταξη της ρωσικής τράπεζας Sberbank κι άλλων μεγάλων τραπεζών στο μπλόκο από το σύστημα Swift, όπως και κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων της Ρωσίας κι άλλων προσώπων που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, απαγόρευση εκπομπής σε τρεις μεγάλους κρατικούς ρωσικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε οποιαδήποτε μορφή (διαδίκτυο, εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα κλπ) και σταδιακή κατάργηση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Επίσης, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα «φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης» για την Ουκρανία σχεδιασμένο στα πρότυπα των σχεδίων ανάκαμψης ύστερα από την πανδημία του κορονοϊού για τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Κάμφθηκαν οι αντιστάσεις των Γερμανών

Αρχικά, η Γερμανία αντιστεκόταν στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία. Ωστόσο, το Βερολίνο τάχθηκε υπέρ του μέτρου, αφού μπόρεσε να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αργό. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του μείωσε την προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία, που αποτελούσαν το 35% της συνολικής ποσότητας πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, στο 12% των εισαγωγών μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

Κυρώσεις στον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο

Εξάλλου, ο Guardian ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι οι κυρώσεις στον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, είναι προ των πυλών και τις μελετά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στον επόμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα περιλαμβάνεται και ο Κύριλλος, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA