Μενού
  • Α-
  • Α+

Η CIA δε βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας Μπιλ Μπερνς. «Δε βλέπουμε σε αυτό το στάδιο, ως υπηρεσία πληροφοριών, συγκεκριμένες αποδείξεις που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει την ανάπτυξή ή ακόμη και την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων» ανέφερε σε ένα φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα Financial Times.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοι οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ - Το πεδίο μεταφέρεται στη Μαύρη Θάλασσα

«Δεδομένων των φιλοπολεμικών δηλώσεων (…) που ακούσαμε εκ μέρους Ρώσων ηγετικών στελεχών, δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά αυτές τις πιθανότητες», πρόσθεσε ωστόσο ο Μπερνς, τονίζοντας ότι η CIA παρακολουθεί στενά το θέμα. Η Ρωσία έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις «αποτροπής», συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών όπλων της, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε μάλιστα ότι θα έδινε μια «ταχεία και κεραυνοβόλα απάντηση» στην περίπτωση μιας «έξωθεν παρέμβασης» στον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Μπερνς, ο Πούτιν πιστεύει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να χάσει στην Ουκρανία και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο. «Νομίζω ότι είναι σε μια τέτοια διανοητική κατάσταση που πιστεύει ότι δεν επιτρέπεται να ηττηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «είναι πεπεισμένος ότι αν διπλασιάσει τις προσπάθειες θα επιτύχει πρόοδο».

Η Κίνα παρακολουθεί και εξάγει συμπεράσματα για την Ταϊβάν

Ο Μπερνς είπε επίσης ότι η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά την ουκρανική κρίση και πιθανότατα με βάση τις πληροφορίες που θα πάρει θα προσαρμόσει αναλόγως τα σχέδιά που κάνει για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν. «Οι Κινέζοι ηγέτες παρακολουθούν προσεκτικά τα μαθήματα που μπορεί να πάρουν από την Ουκρανία σε ό,τι αφορά τις δικές τους φιλοδοξίες στην Ταϊβάν», δήλωσε. «Πιστεύω ότι εξεπλάγησαν ιδίως από τον τρόπο με τον οποίο ενώθηκε το ΝΑΤΟ για να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, σε απάντηση για την επίθεσή της», είπε.

Η Κίνα «προβληματίστηκε από το γεγονός ότι ο Πούτιν οδήγησε σε προσέγγιση τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς», πρόσθεσε. «Όσο για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα, αυτό παραμένει αναπάντητο». Σύμφωνα με τον Μπερνς, η κινεζική ηγεσία εξετάζει «το κόστος και τις συνέπειες» που θα είχε μια ενδεχόμενη χρήση βίας για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν.

«Χτυπήσαμε αμερικανικό και ευρωπαϊκό οπλισμό σε Χάρκοβο και Οδησσό»

Την ίδια ώρα, στόχος πυραυλικών επιθέσεων έγιναν σήμερα πολλές περιοχές στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιήθηκαν «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» και καταστράφηκαν ουκρανικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια των περιοχών Αρτσίζ, Οδησσού και Βοζνεσένσκ ενώ πύραυλοι Iskander έπληξαν αμερικανικό και ευρωπαϊκό οπλισμό κοντά στο Χάρκοβο. Πύραυλοι έπεσαν επίσης στο Μικολάγιφ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ πλήγματα αναφέρθηκαν χθες και σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ.

Το τελευταίο 24ωρο οι Ρώσοι πέτυχαν περιορισμένης έκτασης εδαφικά κέρδη γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, μια από τις κυριότερες πόλεις του Ντονμπάς που παραμένει στα χέρια των Ουκρανών. Αντιθέτως, στο Χάρκοβο, η ουκρανική αντεπίθεση φαίνεται ότι αποδίδει, με την κατάληψη πολλών ρωσικών θέσεων στα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης. Εξάλλου, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό διαβεβαίωσε ότι κατέστρεψε κοντά στο Φιδονήσι ένα ρωσικό αποβατικό, χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2, τουρκικής κατασκευής. Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαίωσει ακόμη αυτήν την πληροφορία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA