Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο πραγματικός πόλεμος βρίσκεται στην 77η μέρη του, φαίνεται πως φουντώνει η άγνωστη μάχη για το φυσικό αέριο. Χθες σε μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο προχώρησε η Ουκρανία. Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε, ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από σήμερα το πρωί τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα. Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου. Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση της Ουκρανίας; Κάποια αναλυτές θεωρούν πως μπορεί να είναι μια κίνηση πίεσης προς τη Δύση για ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, δείχνουν προς μια άλλη κατεύθυνση. Χθες το βράδυ ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας υποστήριξε ότι οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να παίρνουν το αέριο που περνά από την Ουκρανία και να το στέλνουν στις αυτονομιστικές περιοχές που στηρίζονται από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Κίσινγκερ: Πότε ο Πούτιν θα κηρύξει τη λήξη του πολέμου - Τι είπε για τα πυρηνικά

Ο διευθύνων σύμβουλος της GTSOU Σέρχι Μακόγκον, έκανε αυτή τη δήλωση στο πρακτορείο Reuters, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο, η ροή του αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ένα τρίτο εάν η Ρωσία δεν αλλάξει τη διαδρομή, από τη Σοχρενίφκα στον σταθμό εισόδου Σούτζα.

Ο Πούτιν θέλει ως τρόπαιο την Οδησσό

«Η Οδησσός είναι ο επόμενος στόχος του Πούτιν», έγραφε ο Τζος Ρόγκιν στην Washington Post, πριν από σχεδόν δυο μήνες, στις 17 Μαρτίου, επικαλούμενος τότε την «αίσθηση» που του είχε μεταφέρει ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Για την Οδησσό, την οποία «μισούν» άνθρωποι σαν τον Πούτιν, είχε γράψει και ο Πολ Κρούγκμαν στους New York Times. «Γιατί ο Πούτιν μισεί αυτήν την πόλη;», διερωτάτο ο Ντάνιελ Γουίλιαμς, με άρθρο του στους Asia Times. «Η Οδησσός αποτελεί βασικό στόχο για τον Πούτιν […] Είναι ένα στολίδι σε αυτό που ο Πούτιν βλέπει ως μια νέα ρωσική αυτοκρατορία […] Η Μαριούπολη συγκεκριμένα μας δίνει μια εικόνα όσων ετοιμάζουν (σ.σ. οι ρωσικές δυνάμεις) για την Οδησσό», έγραφε ο Γουίλιαμς πριν από ενάμιση μήνα, κάνοντας τότε μια αναδρομή στο παρελθόν της πόλης που ήταν άλλοτε η τρίτη ή τέταρτη μεγαλύτερη και μια από τις πλουσιότερες της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Πριν λίγες ώρες η επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines, σχεδόν επιβεβαίωσε όλες τις παραπάνω εκτιμήσεις. Μιλώντας σε αμερικανούς νομοθέτες, σύμφωνα με το Aljazeera είπε ότι η μετατόπιση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας στα ανατολικά είναι μόνο προσωρινή. «Εκτιμούμε ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα ​​από το Ντονμπάς», είπε ο Χέινς και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε ότι οι στρατηγικοί στόχοι του Πούτιν πιθανότατα δεν έχουν αλλάξει, υποδεικνύοντας ότι η απόφαση στα τέλη Μαρτίου να επικεντρωθούν εκ νέου οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς είναι μόνο μια προσωρινή αλλαγή για την ανάκτηση της πρωτοβουλίας μετά την αποτυχία του ρωσικού στρατού να καταλάβει το Κίεβο».

Η Haines είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να επεκτείνει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη σε όλη την ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας και πιθανώς να φτάσει στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε τη Ρωσία να προστατεύσει στην Κριμαία, την οποία κατέλαβε και προσάρτησε το 2014, και ενδεχομένως να κόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα.

Για να γίνει αυτό, ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως πρώτα θα πρέπει να πέσει η Οδησσός και ίσως έτσι εξηγείται το γεγονός πως οι ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται να σφυροκοπούν από απόσταση την Οδησσό, με τα πυραυλικά πλήγματα και τις εκρήξεις να αποτελούν πλέον κυριολεκτικά καθημερινό φαινόμενο στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Το «αυτοκρατορικό όνειρο του Πούτιν» περνάει μέσα και από την Οδησσό,όπως έγραψαν και οι Japan Times...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA