ΔΙΕΘΝΗ
12/05/2022 03:20

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν το νομοσχέδιο για το δικαίωμα στην άμβλωση – Οργισμένος ο Μπάιντεν

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών υπέρ της προστασίας των αμβλώσεων και η κοινωνική συνοχή στις ΗΠΑ δοκιμάζεται για ακόμα μια φορά – Οργισμένη η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν το νομοσχέδιο για το δικαίωμα στην άμβλωση – Οργισμένος ο Μπάιντεν
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Μπορεί η ήττα των Δημοκρατικών να ήταν σχεδόν αναμενόμενη, ωστόσο, έκανε τρομακτικό θόρυβο! Οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν και μπλόκαραν το νομοσχέδιο για το δικαίωμα στην άμβλωση προκαλώντας την οργή ακόμα και του ίδιου του Τζο Μπάιντεν. Με 51 ψήφους υπέρ και 49 κατά, οι Δημοκρατικοί δεν κατόρθωσαν να πιάσουν τις 60 που θα χρειάζονταν στη Γερουσία για να περάσουν τη νομοθεσία που θα εγγυείτο και θα προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ ταυτόχρονα θα έβαζε «stop» και σε μια σειρά από περιορισμούς για τις εκτρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως κατά ψήφησε και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής!

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι από τα ζητήματα που διχάζουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και η εξέλιξη αυτή είναι δεδομένο πως θα ανοίξει έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Διαβάστε ακόμη: Δικαίωμα στην άμβλωση: Οι αυστηρότεροι νόμοι στον κόσμο

«Οι Δημοκρατικοί δεν θα υποχωρήσουν ποτέ στην υπεράσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών μας και ο αμερικανικός λαός θα θυμάται ποιος προσπάθησε να τιμωρήσει και να ελέγξει τις αποφάσεις των γυναικών και ποιος πολέμησε ακούραστα στο πλευρό του», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι.

«Καθώς τα θεμελιώδη δικαιώματα κινδυνεύουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας εμπόδισαν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Επέλεξαν να σταθούν εμπόδιο στα δικαιώματα των Αμερικανών να λαμβάνουν τις πιο προσωπικές αποφάσεις για το σώμα, τις οικογένειες και τη ζωή τους», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο twitter o Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

«Μετά την άμβλωση, στο στόχαστρο θα μπουν οι γάμοι προσώπων του ιδίου φύλου και η αντισύλληψη»

Το προσχέδιο απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το οποίο σηματοδοτεί την αναίρεση του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο και διέρρευσε στα ΜΜΕ αυτόν τον μήνα ενδέχεται να σημαίνει πως στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η κατάργηση και άλλων δικαιωμάτων, όπως οι γάμοι προσώπων του ίδιου φύλου ή αυτό της πρόσβασης σε αντισυλληπτικά, προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τους Δημοκρατικούς, την παράταξή του.

«Σημειώστε τα λόγια μου: θα στραφούν εναντίον (...) της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για τους γάμους προσώπων του ίδιου φύλου», είπε ο κ. Μπάιντεν σε δωρητές, προσθέτοντας πως η πρόσβαση στην αντισύλληψη ενδέχεται επίσης να μπει πολύ σύντομα στο στόχαστρο της συντηρητικής πλειοψηφίας του σώματος.

«Θα δείτε αυτές τις αποφάσεις να τίθενται υπό αμφισβήτηση και να διχάζονται ακόμα περισσότερο οι ΗΠΑ. Θα βρεθούμε σε αντιπαράθεση για πράγματα που δεν θα έπρεπε να αμφισβητούνται», συνέχισε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπάιντεν κάλεσε τους αμερικανούς ψηφοφόρους να προστατεύσουν το δικαίωμα στην άμβλωση επιλέγοντας υποψήφιους που δεσμεύονται να το υποστηρίζουν τον Νοέμβριο, μετά τα δημοσιεύματα στον Τύπο που έδειξαν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο οδεύει σύντομα να αναιρέσει την απόφαση του 1973 που το νομιμοποίησε σε εθνική κλίμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΗΠΑ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ