Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρώτο ξέσπασμα του κορονοϊού από την εκδήλωση της πανδημίας ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα, Πέμπτη (12/5), στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, που χαρακτήρισαν την εξέλιξη «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το πρώτο και τα επακόλουθα κρούσματα διαπιστώθηκε πως οφείλονται στην υποπαραλλαγή BA.2 της παραλλαγής Ομικρον του SARS-CoV-2, που είναι εξαιρετικά μολυσματική, αφού εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτό είναι το σοβαρότερο περιστατικό εθνικής έκτακτης ανάγκης» καθώς αποκαλύφθηκε «κενό στην καραντίνα που τηρήθηκε με ασφαλή τρόπο εδώ και δύο χρόνια και τρεις μήνες», από τον Φεβρουάριο του 2020, ανέφερε το KCNA, χωρίς να διευκρινίσει ούτε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα μέχρι στιγμής, ούτε ποια είναι η προέλευσή τους, ούτε πότε επιβεβαιώθηκαν.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, που προέδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος Εργαζομένων της Κορέας, δεσμεύτηκε ότι η κρίση «θα ξεπεραστεί» μέσω της εφαρμογής του συστήματος ελέγχου και καραντίνας στη «μέγιστη» βαθμίδα του. «Ο σκοπός είναι να εξαλειφθεί (ο ιός) από τη ρίζα το συντομότερο», είπε ο Κιμ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΠΓ, πάντα κατά το KCNA. Διαβεβαίωσε ότι χάρη στην «ισχυρή πολιτική συνείδηση του λαού (...) θα ξεπεράσουμε σίγουρα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αξίζει να σημειωθεί πως η προεδρία της Νότιας Κορέας εξέφρασε τη βούλησή της να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα, όπου ανακοινώθηκαν επίσημα νωρίτερα σήμερα τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού, μεταδίδει το ιδιωτικό νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Newsis.

Ανεμβολίαστος όλος ο πληθυσμός της χώρας

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει εμβολιάσει κανένα από τα 25 εκατομμύρια κατοίκους της, έχοντας απορρίψει προσφορές εμβολιασμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την Κίνα και τη Ρωσία. Το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας που καταρρέει θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλη επιδημία ιού, αναφέρουν οι οι επιστήμονες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.. 

Η Βόρεια Κορέα περιβάλλεται από χώρες που έχουν πολεμήσει -- ή εξακολουθούν να παλεύουν να ελέγξουν -- σημαντικά κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον. Η Νότια Κορέα, η οποία έχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, έχει πρόσφατα χαλαρώσει σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον Covid-19, με τα κρούσματα να μειώνονται απότομα μετά από μια άνοδο που τροφοδοτήθηκε από την Ομικρον τον περασμένο Μάρτιο.

Η γειτονική Κίνα, η μόνη μεγάλη οικονομία στον κόσμο που εξακολουθεί να διατηρεί μια πολιτική μηδενικού Covid, παλεύει με πολλαπλά κρούσματα της μετάλλαξης. Οι μεγάλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής πρωτεύουσας της Σαγκάης, βρίσκονται σε αυστηρό lockdown εδώ και εβδομάδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA