Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Pekka Haavisto προέτρεψε την Παρασκευή σε... υπομονή και ζήτησε μια προσέγγιση βήμα-βήμα ως απάντηση στην τουρκική αντίθεση για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν βλέπει θετικά την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, σημειώνοντας μάλιστα ότι ήταν λάθος που η συμμαχία είχε δεχθεί την Ελλάδα στους κόλπους της πριν από επτά δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: 10χρονη πέθανε μετά από το «Blackout Challenge» στο TikTok

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν γίνει ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες, τόνισε ο ισλαμοσυντηρητικός επικεφαλής του τουρκικού κράτους. «Είναι ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου σε ορισμένες χώρες», τόνισε. Για την ένταξη νέων χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται η συναίνεση των κοινοβουλίων και των 30 χωρών - μελών, γεγονός που σημαίνει ότι μια τουρκική αντίθεση θα μπορούσε να καθυστερήσει την πλήρη ένταξη των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη και βέτο στην ένταξη κάποιου νέου μέλους.

Η δήλωση του Ερντογάν φάνηκε να εκπλήσσει τη Φινλανδία, αφού ο Haavisto είχε επισκεφθεί δύο φορές την Τουρκία τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου. Μάλιστα, τότε ο Niinisto έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας».

Την Πέμπτη, ο Niinisto και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin ξεκίνησαν τη διαδικασία του φινλανδικού αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανακοινώνοντας ότι και οι δύο τάσσονται υπέρ της ένταξης στη συμμαχία, μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA