Μενού
  • Α-
  • Α+

Και ενώ ολόκληρος ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του μπροστά στις δραματικές εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να κάνει... παζάρια! Με αφορμή την πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ο «Σουλτάνος» βρήκε ευκαιρία προκειμένου να επωφεληθεί η Τουρκία. Ο τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύεται στο έπακρο το «όπλο» του βέτο που έχει στη φαρέτρα του και λέγοντας πως «δεν βλέπει θετικά» την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με βέτο και επιδιώκει ανταλλάγματα.

Ο στόχος του Ερντογάν, ωστόσο, δεν είναι ακριβώς το παζάρι. Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Τουρκίας εκβιάζει και μάλιστα σε δυο μέτωπα. Το πρώτο είναι ξεκάθαρο: Στέλνει μήνυμα σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για να σιγουρέψει τουλάχιστον τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα το Κογκρέσο δεν είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι προ ημερών η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, έδωσε το «πράσινο φως». Το δεύτερο είναι πως κυρίως η Σουηδία αλλά και η Φινλανδία αν και σε μικρότερο βαθμό είναι δυο χώρες που παρέχουν άσυλο σε μέλη του PKK και γενικότερα Κούρδους αγωνιστές. Είναι ενδεικτικό πως αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο της Σουηδίας υπάρχουν περίπου δέκα βουλευτές κουρδικής καταγωγής.

Διαβάστε ακόμη: Φινλανδία και Σουηδία: Απαντούν με πόλεμο οι Σκανδιναβοί στις απειλές του Πούτιν

Το ότι ο Ερντογάν, ωστόσο, έχει επιλέξει να παίξει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι, δεν σημαίνει πως θα βγει και κερδισμένος. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, αναλυτές σχολίαζαν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη ιστορία έχει «υψώσει ανάστημα» δυο φορές – και έχασε. Η πρώτη φορά ήταν με τον πάστορα Μπράνσον, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον απείλησε ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, και μέσα σε μια μέρα ο Μπράνσον πήγε στις ΗΠΑ.

Η δεύτερη φορά ήταν με το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, με αποτέλεσμα η Τουρκία να υποστεί μεγάλη ζημιά, καθώς αποκλείστηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, δεν χρησιμοποιεί τους S-400 και… πλέον παρακαλάει και για τα F-16. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε και τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν την τρομοκρατία» δηλαδή το ΡΚΚ στη Βόρεια Συρία, προειδοποιώντας «να προσέχουν τα βήματά τους».

Η Ουάσινγκτον θέλει «να καταλάβει καλύτερα» τη θέση της Τουρκίας

Η Ουάσινγκτον «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας» αφού ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η μελλοντική ένταξη των δύο αυτών χωρών στηρίζεται ευρέως από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος. Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ παρά μόνο εάν όλα τα μέλη του ψηφίσουν ομόφωνα υπέρ της ένταξής τους.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν ήταν ψυχρολουσία για τη διαδικασία που έχουν στηρίξει μέχρι τώρα οι περισσότερες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».

Οι ΗΠΑ θέλουν «να καταλάβουν καλύτερα τη στάση της Τουρκίας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας ότι η χώρα αυτή είναι «πολύτιμος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και «αυτό δεν έχει αλλάξει». Η Τουρκία «ενεπλάκη και ήταν αποτελεσματική στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και παρείχε βοήθεια στην Ουκρανία», πρόσθεσε. «Επομένως, τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τη θέση της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Ο Ερντογάν είπε ότι δεν θέλει «να δει να επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος με εκείνο που διαπράχθηκε κατά την ένταξη της Ελλάδας» και κατηγόρησε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι «παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Για ορισμένους αναλυτές, η Τουρκία μπορεί να θέλει να αποκτήσει ένα τακτικό πλεονέκτημα, ώστε να λάβει αντισταθμιστικά οφέλη από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα θέλει κατά κύριο λόγο να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F-16 καθώς και τα απαραίτητα ανταλλακτικά για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 που έχει ήδη. Η Τουρκία είχε δώσει εξάλλου 1,4 δισεκ. δολάρια για να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία ουδέποτε παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πάγωσαν αυτή τη σύμβαση το 2019, αφού η Τουρκία αγόρασε από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο θεωρείται απειλή για τα F-35. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε τότε την Τουρκία από αυτό το πρόγραμμα ανάπτυξης υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA