ΔΙΕΘΝΗ
14/05/2022 14:47

ΝΑΤΟ: Επικοινωνία του Φινλανδού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ένταξη της χώρας

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πρόθεση της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - «Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις» αναφέρει το Ελσίνκι

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΝΑΤΟ: Επικοινωνία του Φινλανδού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ένταξη της χώρας
Πηγή: APimages
Ανάγνωση:

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά και τις αντιδράσεις της Ρωσία. Όπως ανακοίνωσε το Ελσίνκι, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο κάλεσε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και είχαν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για να ενταχθεί στη συμμαχία.

Διαβάστε ακόμη: Η Ρωσία μπλόκαρε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία που λέει πως είχε προετοιμαστεί γι αυτή την εξέλιξη

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η φινλανδική προεδρία αναφέρεται ότι ο Φινλανδός πρόεδρος ανέφερε στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας στα τέλη του 2021 να αποτρέψει την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ και η εισβολή στην Ουκρανία έχουν αλλάξει ριζικά το περιβάλλον ασφαλείας στην Φινλανδία. Ο Πρόεδρος Νιινίστο ανακοίνωσε επίσης στον Πούτιν ότι η Φινλανδία αποφάσισε να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σημείωσε παράλληλα ότι είχε πει στον πρόεδρο Πούτιν ήδη από την πρώτη τους συνάντηση, το 2012, ότι κάθε ανεξάρτητο έθνος έχει στόχο να μεγιστοποιήσει την ασφάλειά του. «Αυτό συμβαίνει και τώρα» αναφέρει η ανακοίνωση της Φινλανδίας και προσθέτει: «Με την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία ενισχύει τη δική της ασφάλεια και αναλαμβάνει την ευθύνη της. Δεν απομακρύνεται από κανέναν άλλον. Επίσης, στο μέλλον, η Φινλανδία θέλει να φροντίσει τα πρακτικά ζητήματα που θα προκύψουν από το γεγονός ότι είναι γείτονας της Ρωσίας με σωστό τρόπο».

Eπανέλαβε, δε, τη βαθιά του ανησυχία για τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ειρήνη.

Πούτιν: Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος»

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο, Κυριακή.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΡΩΣΙΑ ΝΑΤΟ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ