Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα, Κυριακή (15/5), πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Διαβάστε ακόμη: NATO: Τι θα αλλάξει με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας - Οι επόμενες κινήσεις

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

Μάλιστα, εδώ αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reader, στο άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ενώ φαίνεται πως υπήρξε «ανταγωνισμός» για το ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Μοναδική «παραφωνία» αποτέλεσε η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Οι εν λόγω κατηγορίες απορρίφθηκαν από ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι επεσήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλείσεις.

Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, τις οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA