ΔΙΕΘΝΗ
15/05/2022 19:28

ΝΑΤΟ: «Ναι» και από το κυβερνών κόμμα στη Σουηδία για ένταξη στη Συμμαχία

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία, φέρνοντας -μετά τη Φινλανδία- τη σκανδιναβική χώρα ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΝΑΤΟ: «Ναι» και από το κυβερνών κόμμα στη Σουηδία για ένταξη στη Συμμαχία
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας έδωσε την έγκρισή του στην υποψηφιότητα της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή αίτησης ένταξης στη Συμμαχία από τη σουηδική κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία. Κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου σήμερα, Κυριακή (15/5) η ηγεσία του αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία. Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις έφεραν στο φως και διαφορετικές γνώμες στους κόλπους του κόμματος, καθώς εκδηλώθηκαν επικριτικές φωνές που θεωρούν ότι η απόφαση είναι εσπευσμένη ώστε η Σουηδία να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Φινλανδία.

Με την αλλαγή της πολιτικής γραμμής των σοσιαλδημοκρατών, διαμορφώνεται ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ στο σουηδικό κοινοβούλιο. Η σουηδική δεξιά υποστήριζε ήδη την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας τάσσονταν επίσης υπέρ αν η κίνηση γινόταν από κοινού με τη Φινλανδία. Το Ελσίνκι ανακοίνωσε σήμερα την ιστορική υποψηφιότητά του στο ΝΑΤΟ, η οποία κατατίθεται αύριο, Δευτέρα, στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας.

Οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας υπηρετούνται με το καλύτερο τρόπο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον, αφού το κόμμα της, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα άλλαξε την πολιτική του γραμμή εγκαταλείποντας την πάγια άρνησή του για ένταξη στη Συμμαχία, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός. «Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΟΥΗΔΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΝΑΤΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ