Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Μαριούπολη «έπεσε» και η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία τελείωσε. Η Μαριούπολη ήταν στόχος των Ρώσων από την πρώτη ημέρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να ξεκινήσει ο πόλεμος. Την ίδια στιγμή όσα λαμβάνουν χώρα στο Azovstal απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πονοκέφαλοι και το πλεονέκτημα του Πούτιν στην «τρίτη φάση» της σύρραξης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η Μαριούπολη «έπεσε» την Τρίτη, αρκετές ημέρες μετά την καταστροφή της ίδιας της πόλης, με τους τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες που είχαν βρει καταφύγιο στα χαλυβουργία Azovstal να απομακρύνονται προς τα εδάφη της Ρωσίας με λεωφορεία που είχαν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Ζ» και οι σύντροφοί τους που κρατούσαν αντίσταση σε υπόγεια καταφύγια διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τη μάχη στο εργοστάσιο Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας τεράστιας έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να οχυρώνουν την κυριαρχία τους σε τμήματα του νότου που κατέλαβαν στις αρχές της εισβολής τους.

Θα γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων

Η Ουκρανία επεξεργάζεται τα «επόμενα στάδια» της εκκένωσης των μαχητών από το Azovstal στη Μαριούπολη, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Ιρίνα Βερέστσουκ στο Telegram. «Για να σωθούν ζωές, 52 βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες μας απομακρύνθηκαν χθες (σ.σ. Δευτέρα). Αφού σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου». Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, αλλά κατέληξε λέγοντας: «Θεού θέλοντος, όλα θα πάνε καλά».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Τι είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη Μαριούπολη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ξεκίνησε μια επιχείρηση για τη «διάσωση των υπερασπιστών της Μαριούπολης», αλλά πρόσθεσε ότι το έργο θα απαιτήσει «διακριτικότητα και χρόνο». Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση ο Ζελένσκι ευχαριστεί τον Ερυθρό Σταυρό και τον ΟΗΕ, καθώς και τις στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, για τις προσπάθειές τους να «φέρουν τα παλικάρια μας πίσω».

«Η Ουκρανία χρειάζεται τους Ουκρανούς ήρωές μας ζωντανούς. Αυτή είναι η αρχή μας», λέει. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρει ότι 264 μαχητές εγκατέλειψαν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη και μεταφέρθηκαν σε περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA