Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα απόνερα του πολέμου στην Ουκρανία και κυρίως οι επιπτώσεις του στο παγκόσμιο εμπόριο έφτασαν μέχρι ΗΠΑ και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη. Εκεί, στη Wall Street, οι επενδυτές τρομοκρατημένοι από τις εκτιμήσεις για το μέλλον της οικονομίας προχώρησαν σε sell off, καθώς η μία μετά την άλλη, μεγάλες εταιρείες λιανικής προειδοποιούν για μεγάλες αυξήσεις στα κόστη τους, μεγαλώνοντας τους φόβους για νέα αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Η Wall Street βίωσε χθες Τετάρτη νέα μαύρη για τους επενδυτές συνεδρίαση, μια από τις χειρότερες μετά το 2020, εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων χρήσης που ανακοίνωσαν εταιρείες του κλάδου της λιανικής, εγείροντας ανησυχίες για την κατανάλωση και τα κέρδη διαφόρων εταιρειών.

Διαβάστε ακόμη: Ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία: Φωτοβολταϊκά, κίνητρα κατασκευής πάνελ και πλωτών εγκαταστάσεων

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 1.164,52 μονάδων (–3,57%) στις 31.490,07 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν κυρίως τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 566,37 μονάδων (–4,73%), στις 11.418,15 μονάδες, έχοντας υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 5 Μαΐου. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικότερης τάσης, έκλεισε με πτώση 165,17 μονάδων (–4,04%), στις 3.923,68 μονάδες, που ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020.

Η αρχή του κακού έγινε όταν η εταιρεία Target ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street, λόγω του υψηλότερου κόστους για καύσιμα και μεταφορές. Ως αποτέλεσμα αυτού, η μετοχή της σημείωσε πτώση 27%. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Target συμπαρέσυρε και τις μετοχές των άλλων μεγάλων λιανοπωλητών Walmart και Macy’s. Ισχυρότατες πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Apple, η Microsoft και η Amazon.

Φόβος και τρόμος και στην Ευρώπη

Η εικόνα φυσικά και δεν είναι καλύτερη στην Ευρώπη. Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και η απουσία κάποιας θετικής είδησης από τον πόλεμο της Ουκρανίας προκάλεσαν τριγμούς και στα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης είχε απώλειες 1,26%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραψε πτώση 1,20%. Με πτώση 0,12% έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο.

O φόβος για τον πληθωρισμό και τη μείωση της ανάπτυξης ρίχνει σε ένα βαθμό τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που παραμένουν πάντως σε πολύ υψηλά επίπεδα: με ημερήσια πτώση 3,35%, τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent παραμένουν σε επίπεδα οριακά κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αέριο βρέθηκε οριακά κάτω από τα 93 ευρώ ανά MWh. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA