Μενού
  • Α-
  • Α+

Την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ και «μαύρη» επέτειο για τον Ελληνισμό καθώς συμπληρώθηκαν 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου επέλεξε η Αγκυρα για να δέσει σε λιμάνι της Μερσίνας το 4ο πλωτό γεωτρύπανο, που αποκτά η Τουρκία προορίζοντας το άμεσα για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμβολική αυτή κίνηση προσθέτει έναν ακόμα σοβαρό λόγο ανησυχίας στους ήδη υπάρχοντες, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ένα «ήσυχο καλοκαίρι» στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: «Περπατήστε δεξιά, σκυλιά» - Βίντεο των New York Times από τη θηριωδία των Ρώσων στη Μπούκα

Με αυτό τον τρόπο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να συντηρήσει το προκλητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», χάρτη της οποίας επέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. Τα όσα έχει πράξει η γείτονα το τελευταίο διάστημα με το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, την επιθετική ρητορική σε καθημερινή βάση και τα όσα έχει προαναγγείλει για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι κάνουν τη μόλις προ διμήνου συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία συμφωνήθηκε από κοινού να πέσουν οι τόνοι, όχι μόνο να μοιάζει πολύ μακρινή αλλά να έχει ακυρωθεί στην πράξη από την εκτός ορίων τουρκική επιθετικότητα.

Η συνοδεία του γεωτρύπανου για τις έρευνες

Το μήκους 238 μέτρων Cobalt Explorer έφτασε στο λιμάνι Τασούτζου συνοδευόμενο από την κορβέτα «BARTIN» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και από ένα αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης P-235. Η εικόνα αυτή παραπέμπει ευθέως στα όσα διαδραματίστηκαν στην ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020 όταν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη συνοδεία φρεγατών πραγματοποιούσαν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο επιτηρούμενα στενά από το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Αγκυρας το σκηνικό έντασης αναμένεται να επαναληφθεί στην «καρδιά» του φετινού καλοκαιριού καθώς, αν θεωρήσουμε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα υλοποιηθούν, το πλωτό γεωτρύπανο μετά από εργασίες συντήρησης 2 μηνών θα κατευθυνθεί σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που δεν έχει προσδιοριστεί, για να προχωρήσει στην πρώτη του γεώτρηση. Το κρίσιμο σε αυτή την περίπτωση θα είναι σε ποιο σημείο τελικά θα επιλέξουν οι Τούρκοι να κάνουν γεώτρηση καθώς είναι σαφές ότι εάν επιλεγεί περιοχή ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων θα πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το 4ο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας για εξερεύνηση υδρογονανθράκων θα είναι και το πιο σύγχρονο του ερευνητικού στόλου της, που αποτελείται από τα «Φατίχ», «Κανουνί» και «Γιαβούζ». Εξοπλισμένο με την προηγμένη τεχνολογία έβδομης γενιάς, έχει ύψος πύργου 104 μέτρα και 200 άτομα πλήρωμα ενώ αναφορικά με τις επιχειρησιακές του δυνατότητες μπορεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων. Είναι το πλοίο, «το καλύτερο στον κόσμο», όπως σημειώνουν στην Τουρκία που θα φέρει σε πέρας τη μεγαλόπνοη διακήρυξη του προέδρου της χώρας, «θα εντοπίσουμε και θα εξορύξουμε ότι υπάρχει στη Μεσόγειο». Αυτά τα παράνομα όμως σχέδια και οι «πειρατικές» ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ υπήρξαν η αιτία, που οι γείτονες βρήκαν κλειστές πόρτες στη διεθνή αγορά αναζητώντας πλωτό γεωτρύπανο νέας γενιάς πριν δοθεί λύση Cobalt Explorer στη Νότιο Κορέα.

Σε κάθε περίπτωση, η άφιξη του θηριώδους πλοίου στον κόλπο της Μερσίνας ανήμερα της 19ης Μαΐου θα πρέπει να ερμηνευτεί συνδυαστικά με το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συγκεκριμένη επέτειο, που για τους Τούρκους εκτός από ημέρα μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ είναι και η γιορτή της νεολαίας και του αθλητισμού. Οπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, στις 19 Μαΐου 1919, το τουρκικό έθνος ξεσηκώθηκε ενάντια στις αποικιακές δυνάμεις κατοχής, συμμετείχε σε έναν ολοκληρωτικό αγώνα για την εγκαθίδρυση του τελευταίου και αιώνιου κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας, επέδειξε επικό ηρωισμό και τελικά πέτυχε την ευλογημένη νίκη, προσθέτοντας: «Σήμερα, με τη δύναμη και το πνεύμα της ανεξαρτησίας που αντλούμε από την ιστορία μας, βαδίζουμε προς το μέλλον και διεξάγουμε έναν ανελέητο αγώνα ενάντια σε αυτούς που θέλουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Τουρκίας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA