Μενού
  • Α-
  • Α+

Αργά το βράδυ του Σαββάτου (21/5) ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, την ώρα που ο δεύτερος φέρεται να έχει καταθέσει στον ΟΗΕ σχέδιο για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα επιμένει πως δεν γνωρίζει κάτι σχετικό. Νωρίτερα ο Ζελένσκι είχε απορρίψει την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ένταξη της Ουκρανίας σε μία «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», αντί μίας εσπευσμένης ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει ζητήσει επίμονα το Κίεβο και εξετάζεται από τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη: Δεκάδες γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους του Azovstal - Νεκροί άμαχοι στο Ντονέτσκ

Κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε «συμβιβασμό» με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας στο σχέδιο της που πρότεινε ο Γάλλος ομόλογός του, ο Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεν χρειαζόμαστε τέτοιους συμβιβασμούς», διαμήνυσε στον Μακρόν ο Ζελένσκι σε ένα μάλλον αυστηρό ύφος.

Απορρίπτοντας κατηγορηματικά την γαλλική πρόταση, εξήγησε ότι «δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό με την Ουκρανία στην Ευρώπη, θα είναι άλλος ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Είναι η επιρροή και η πολιτική και διπλωματική πίεση που ασκούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι λομπίστες στην απόφαση μιας ευρωπαϊκής χώρας να στηρίξει ή να μην στηρίξει την Ουκρανία». Στο twitter ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Ντράγκι για την «άνευ όρων στήριξη» που προσφέρει στην Ουκρανία, στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι είναι σημαντικό να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία αλλά και να αρθεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA