Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κίνα έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από το Τόκιο όπου βρίσκεται, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν το Πεκίνο εισβάλει στο αυτόνομο νησί. Μάλιστα σχολίασε χαρακτηριστικά πως η Κίνα «φλερτάρει με τον κίνδυνο» ενώ έκανε λόγο για δέσμευση που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: «Γεια σας... τελεία και παύλα» είπε απλά ο Τζο Μπάιντεν στη Βόρεια Κορέα και τον Κιμ

«Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε. Αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα» είπε και πρόσθεσε για του Κινέζους πως: «φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτή την στιγμή πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν»..

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν τις πρόσφατες δραστηριότητες του κινεζικού ναυτικού, όπως και τις κινήσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις της Κίνας και της Ρωσίας», δήλωσε παράλληλα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Παράλληλα ο Μπάιντεν σημείωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης δασμολογικών φραγμών για την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί δεν επιβλήθηκαν από την κυβέρνησή του. «Εμείς δεν επιβάλαμε αυτούς τους δασμολογικούς φραγμούς», δήλωσε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την πιθανότητα άρσης τους, προσθέτοντας ότι αυτή τελεί «υπό μελέτη».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Αντίδραση από την Κίνα

Από την πλευρά της η Κίνα απαντώντας στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, του ζήτησε «να μην υποτιμά» τη «σθεναρή αποφασιστικότητά της» να «προστατεύσει την κυριαρχία της», μετά τις δηλώσεις του ότι θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του κινεζικού στρατού.

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», απάντησε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Ζητάμε έντονα από τις ΗΠΑ (…) να αποφύγουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ευχαρίστησε η Ταϊβάν

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε σήμερα τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους. Το υπουργείο επεσήμανε ότι χαιρετίζει και ευχαριστεί τον Μπάιντεν και την αμερικανική κυβέρνηση για την επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους προς την Ταϊβάν, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του νησιού θα εξακολουθήσει να ενισχύσει την άμυνά του και να εμβαθύνει τη συνεργασία της με χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλειά της.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA