Μενού
  • Α-
  • Α+

Το συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, που στις τελευταίες εκλογές στις ΗΠΑ στήριξε με... μανία τον Ντόναλντ Τραμπ, κρέμασε στα «μανταλάκια» τους Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφήνωντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως ο «Σουλτάνος» είναι το μακρύ χέρι του «Τσάρου» μέσα στο ΝΑΤΟ! «Ο αυταρχικός, ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας έδωσε μια σφαίρα στο χέρι στον Ρώσο τύραννο Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα, απειλώντας να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. 

Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η ρωσική επιρροή στην Άγκυρα θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα δύο σκανδιναβικά έθνη, και όχι μόνο οι τουρκικές καταγγελίες εναντίον τους ως ένα είδος καταφυγίου για Κούρδους πρόσφυγες, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Πληθωρισμός στο 160% και πτώση της τουρκικής λίρας 9% σε μια βδομάδα - Καταποντίζεται ο Ερντογάν

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία , η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σε αντίθεση με τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών και έχει ήδη αποδοκιμάσει τις ΗΠΑ όταν αγόρασε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που οδήγησε σε κυρώσεις των ΗΠΑ το 2020. Αμερικανοί αξιωματούχοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η συμφωνία για τους S-400 με τη Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και να θέσει σε κίνδυνο την ανταλλαγή πληροφοριών Αμερικής-Τουρκίας» ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο και στη συνέχεια παρέθεσε τα λόγια του Marshall Billingslea, ανώτερου συνεργάτη στο Ινστιτούτο Hudson και πρώην βοηθού του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ:  

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Τουρκία παίζει το ίδιο παιχνίδι σήμερα που έπαιζε πάντα στην περιοχή. Παίρνει θέσεις που ευνοούν τα δικά της συμφέροντα και έρχονται σε αντίθεση με εκείνα του ΝΑΤΟ. Όταν η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία το 2008 και η Τουρκία έκλεισε την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Το κλείσιμο εμπόδισε τα αμερικανικά πολεμικά πλοία να βοηθήσουν τη Γεωργία», είπε στην εκπομπή Fox News Digital!

Παράλληλα, ο Theodore Karasik, συνεργάτης σε θέματα Ρωσίας και Μέσης Ανατολής στο Ίδρυμα Jamestown στην Ουάσιγκτον, είπε στο Fox News Digital ότι η Τουρκία θέλει «να αποφύγει να βρεθεί στη λίστα με τους στόχους της Ρωσίας στο μέλλον». 

Η Uzay Bulut, μια δημοσιογράφος από την Τουρκία που πιθανότατα θα κινδύνευε να συλληφθεί αν επέστρεφε στη χώρα της είπε, μεταξύ άλλων, στο Fox News Digital: «Το μπλοκάρισμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας από την Τουρκία είναι επίσης μια προσπάθεια να εκφοβίσει τη Δύση να υποκύψει σε οποιεσδήποτε οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές απαιτήσεις μπορεί να έχει η Τουρκία. Είναι παρόμοιο με την προηγούμενη προσπάθεια της Τουρκίας να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια εισροή μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία και αλλού»

Το ίδιο το Fox News ανέφερε πως μπορεί τελικά, αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις, η Τουρκία να πει το «Ναι» για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, μέχρι τότε, ωστόσο, υπάρχει ένας παγκόσμιος ηγέτης που επωφελείται από τη διαμάχη, και αυτός είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Είναι καιρός να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ»

Ορισμένοι διεθνείς αναλυτές λένε ότι φτάνει η ώρα που η Τουρκία πρέπει να διωχθεί από το ΝΑΤΟ. Ο Ντάνιελ Πάιπς, πρόεδρος του Φόρουμ Μέσης Ανατολής στη Φιλαδέλφεια, είπε πρόσφατα: «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Το λέω εδώ και μια δεκαετία.  Είναι καιρός να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Αφήστε την να πάει στη Ρωσία, αφήστε την στην Κίνα. Καλή απαλλαγή", τόνισε!

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως ένα μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να αποχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 13 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ, «κάθε μέρος μπορεί να πάψει να είναι συμβαλλόμενο μέρος μετά από ένα χρόνο μετά την κοινοποίηση της καταγγελίας του στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Δεν υπάρχει, όμως, μηχανισμός στο καταστατικό για να διαγραφεί ένα μέλος.

Ο Πάιπς, βετεράνος παρατηρητής των Τουρκικών ζητημάτων, είπε πως: «Η Τουρκία ήταν από το 1952 έως το 2002 ένας πολύ καλός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ήταν πολύ κακός. Ούτε καν σύμμαχος... Επιδιώκει πολιτικές που είναι εχθρικές προς το ΝΑΤΟ, είναι επιθετική προς τα μέλη του ΝΑΤΟ, μέλη όπως η Ελλάδα, εμπλέκεται στην εισβολή στη Συρία, απειλεί την Ευρώπη με Σύρους μετανάστες. Η τουρκική κυβέρνηση βλέπει την Ευρώπη ως μια συναλλακτική σχέση». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA