Μενού
  • Α-
  • Α+

Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς, που είναι όμηροι στο Ιράν μετά την κατάσχεση δύο δεξαμενόπλοιων ελληνικών συμφερόντων που έγινε την Παρασκευή στον Περσικό Κόλπο. Την ευθύνη για την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων ανέλαβαν οι «Φρουροί της Επανάστασης» - το επίλεκτο τμήμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβε σήμερα δύο ελληνικά τάνκερ για παραβιάσεις στα ύδατα του Κόλπου» αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.

Διαβάστε ακόμη: Φρουροί της Επανάστασης: Στα άδυτα του «βαθέους κράτους» του Ιράν που κατέλαβε τα ελληνικά δεξαμενόπλοια

Μεταξύ των ναυτικών των δύο πλοίων, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας είναι και εννιά Έλληνες επί συνόλου 49 ατόμων και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι καλά στην υγεία τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες το πλήρωμα του Delta Poseidon αποτελείται από 25 άτομα δύο εκ των οποίων είναι Έλληνες. Οσον αφορά στο πλοίο Prudent Warrior έχει 24 άτομα πλήρωμα και 7 εξ αυτών είναι Ελληνες. Μεταξύ των ναυτικών είναι και ένας Κύπριος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις κακομεταχείρισης των ναυτικών από τις ιρανικές Αρχές ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους. 

Φρουροί της επανάστασης: Πώς κατέλαβαν τα πλοία

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε χωρίς να κατονομαστεί και τη δήλωση του οποίου επικαλείται το Associated Press, τα δύο πλοία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς να εισέλθουν σε αυτά. Στη συνέχεια, είπε ο αξιωματούχος, τα πλοία κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες, αλλά κανένα από τα δύο πλοία δεν είχε προχωρήσει σε έκκληση για βοήθεια. 

Πριν επιβιβαστούν οι Ιρανοί στα πλοία, τα πλησίασαν με στρατιωτικά ελικόπτερα, από όπου κατέβηκαν οι κομάντος, πήραν τον έλεγχο των τάνκερ και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά τους. Για την ακρίβεια, οι ιρανικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στα πλοία το απόγευμα της Παρασκευής, στο Στενό του Ορμούζ, χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο και δύο ταχύπλοα, σύμφωνα με τον διαχειριστή ενός από τα πλοία, που επικαλούνται στο ρεπορτάζ τους οι «Financial Times». 

Οι εικασίες για αντίποινα 

Στο διπλωματικό θρίλερ, οι πρώτες ερμηνείες που δίνονται, συσχετίζουν την καταδρομική επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης κατά των δύο ελληνικών πλοίων ως αντίποινα για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο, στην Κάρυστο. 

Υπουργείο Εξωτερικών: Είναι πράξη πειρατείας 

Οργισμένη υπήρξε η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προχωρώντας σε έντονο διάβημα κατά του Ιρανού πρέσβη στην Αθήνα, κάνοντας ακόμη λόγο για «βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο». Το ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι το συμβάν επισκιάζει το διμερές πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιράν, αλλά και τη σχέση ΕΕ-Ιράν, σε μια περίοδο έντονων διεθνών διαβουλεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία». 

Διάβημα διαμαρτυρίας και από την Κύπρο 

Στο μεταξύ την έντονη ανησυχία του για το περιστατικό εκφράζει και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη προβαίνει σε διαβήματα προς τις Ιρανικές αρχές για άμεση επίλυση του όλου θέματος. Παράλληλα, οι κυπριακές αρχές επικοινώνησαν με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού με την οποία θα παραμείνουν σε ανοιχτή επικοινωνία.

Επιπρόσθετα, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη έχει ζητήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει εξηγήσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλήρωμα και συγκεκριμένα ο Κύπριος υπήκοος και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδικάζει την επίθεση στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η οποία αποτελεί παράβαση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και των κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας και καλεί για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA