Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση με τα διεθνή Μέσα να κάνουν λόγο για αβέβαιο μέλλον στη χώρα και ένα ιδιαίτερα «θερμό» καλοκαίρι σε όλα τα μέτωπα. Σύμφωνα με το Reuters η νέα πτώση της τάξης του 9% στην τουρκική λίρα δημιουργούν ανησυχίες πως μια νέα κρίση μπορεί να χτυπήσει τη χώρα τη στιγμή που η αγορά χρέους βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 2008.

Διαβάστε ακόμη: Νέα τουρκική πρόκληση: 4 ελληνικά νησιά πρέπει να αποστρατικοποιηθούν - Ελλάδα και ΗΠΑ πολιορκούν την Τουρκία

Η λίρα φέτος βρίσκεται στο 20% κάτω της αξίας της και σε συνδυασμό, όπως σημειώνεται, με την αύξηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και τροφίμων εκτινάσσουν τον πληθωρισμό που όλο αυξάνεται, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και πάλι έκτακτα μέτρα σαν αυτά που είχε πάρει πέρυσι η Αγκυρα.

Η Τουρκία κατάφερε να αποτρέψει πέρσι τον Δεκέμβριο το «μπαμ» πουλώντας συναλλαγματικά αποθέματα και δημιουργώντας ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που προστατεύουν τους αποταμιευτές και τις εταιρείες από μεγάλες πτώσεις της λίρας. Ωστόσο με την πάροδο του καιρού η  ελκυστικότητα αυτών των λογαριασμών μειώνεται.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν λέει ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν καθυστερήσει τις προσπάθειες για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου ενώ η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, οι υπερβολικά υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, μαζί με την πτώση της λίρας και την αύξηση των εγχώριων δανείων κατά 50%, οδηγούν τον πληθωρισμό σε τριψήφιο αριθμό.

Παράλληλα οι κορυφαίες δυτικές επενδυτικές τράπεζες φοβούνται, όπως αναφέρει το Reuters, περαιτέρω πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας, καθώς μόνο τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου υπολογίζεται πως συρρικνώθηκαν κατά 4,8 δισ. δολάρια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA