Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πιο κρίσιμη (μέχρι την επόμενη) Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ωστόσο, μέχρι να γίνει αυτό φαίνεται πως έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο με ατελείωτα παζάρια, πολλές πιέσεις και μπόλικες αντιδράσεις. Οι «27» καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και την ενέργεια αλλά αυτό μόνο εύκολο δεν θα είναι αφού οι διαφωνίες στο εσωτερικό της Ένωσης είναι πολλές και το πολυπόθητο «ενιαίο μέτωπο» (για την ώρα τουλάχιστον) παραμένει μακρινό σενάριο.

«Το ζήτημα του έκτου πακέτου κυρώσεων πρέπει να λυθεί και υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας παράλληλα ότι κάποιες από τις χώρες δεν θέλουν απλώς υποσχέσεις αλλά γραπτές εγγυήσεις. Επίσης, όσον αφορά την Τσεχία, ζητεί να μπορεί να αγοράζει ντίζελ από γειτονικές χώρες.

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνούν... ότι διαφωνούν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Τα «αγκάθια» για τις κυρώσεις

Λίγο πριν από τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) είχαν πάρει τον λόγο περισσότεροι από τους μισούς, ενώ όλοι τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας. Όπως σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ - σύμφωνα με την ίδια πηγή - ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα». Πάντως, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε ότι θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία απόψε αν και κάτι τέτοιο αυτή την ώρα μοιάζει δύσκολο.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που εξαρτώνται κατά 50% με 96% από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χρειάζονται χρόνο για να οργανώσουν τις νέες υποδομές. Οι εγγυήσεις από τους εταίρους τους αφορούν ακριβώς πώς θα αποφύγουν την κατάρρευση της οικονομίας τους αν κλείσει η στρόφιγγα. Αλλά, ενώ η Τσεχία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν το συντομότερο στις αλλαγές, η Ουγγαρία δήλωσε απρόθυμη να ακολουθήσει, προκαλώντας εκνευρισμό για τη στάση της.

Είναι ενδεικτικό πως, όπως αναφέρει το Politico, ο Βίκτορ Όρμπαν είπε στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ πως «η επόμενη συζήτηση για το τι συμβαίνει με το πετρέλαιο των αγωγών θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ηγετών, καθώς το θέμα είναι πολύ πολιτικό».

«Είναι βασικής σημασίας να μην κερδίσει ο Πούτιν τον πόλεμο αυτόν»

«Είναι βασικής σημασίας να μην κερδίσει ο Πούτιν τον πόλεμο αυτόν. Την ίδια ώρα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορεί να είναι χρήσιμο να αναπτύξουμε διάλογο μαζί του», υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά «υπάρχει, όντως, λόγος να πραγματοποιούνται».

Η εφημερίδα La Repubblica προσθέτει ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται να κερδηθεί η μάχη για την διατροφική ασφάλεια διότι είναι ένας τρόπος να αποδειχθεί στις φτωχότερες χώρες ότι η Ευρώπη είναι με το μέρος τους.

Ο Ντράγκι, σύμφωνα με τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιταλικών τηλεοπτικών καναλιών, επανέλαβε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι «η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους ειρήνη θέλει», διότι «αν η Ουκρανία δεν συμφωνεί με τους όρους, η ειρήνη δεν θα είναι βιώσιμη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διατηρήσουν την ενότητά τους σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας (ιδίως στον τομέα του πετρελαίου) και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι προμήθειες και οι πηγές ενέργειας, ώστε η ΕΕ να πάψει να εξαρτάται από την Ρωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA