Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Ιράν προέτρεψε την Ελλάδα την Τρίτη να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης σχετικά με την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού οι ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο μετά την κατάληψη ενός ιρανικού πλοίου στα ανοιχτά της Ελλάδας.

Η Τεχεράνη κατέλαβε τα ελληνικά πλοία την Παρασκευή μετά την κατάσχεση του υπό ιρανική σημαία Pegas από την Αθήνα τον Απρίλιο όπως αναφέρει το Reuters. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επιβάλει καθεστώς σκληρών κυρώσεων στο Ιράν, κατάσχεσαν το ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν στο Pegas, συνεχίζει το ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Αμερικανοί και Ελληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ, τα φορτία τους και τα πληρώματά τους. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστήριξε τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, «εν όψει αυτής της αδικαιολόγητης κατάσχεσης».

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλαν με το χέρι τους κανόνες τους στον κόσμο έφτασε στο τέλος της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Saeed Khatibzadeh, χαρακτηρίζοντας την Ουάσιγκτον «τον μεγαλύτερο ταραχοποιό του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι η λήψη εντολών από τρίτο μέρος είναι πιο σημαντική γι αυτήν... Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», είπε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

«Προτείνω στην ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει τη νομική και δικαστική οδό από αυτή την άποψη χωρίς φανφάρες», πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας ότι τα μέλη του πληρώματος των κατασχεθέντων ελληνικών πλοίων είναι καλά στην υγεία τους και ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA