Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Δύση μετά την απόφαση της Μόσχας για την έναρξη ασκήσεων πυρηνικών διηπειρωτικών πυραύλων. Όπως μετέδωσε το BBC οι ασκήσεις των «Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων» περιλαμβάνουν τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars, μια νέα γενιά πυραύλων η οποία για πρώτη φορά δοκιμάστηκε το 2007.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοσιογράφος – φερέφωνο του Πούτιν δηλώνει: «Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει!»

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας στις ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο Ιβάνοβο κοντά στη Μόσχα συμμετέχουν περίπου 1.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό και πάνω από 100 οχήματα του στρατού και δεν περιλαμβάνονται εκτοξεύσεις πυραύλων, ωστόσο, όπως επεσήμανε το βρετανικό μέσο, κανείς δεν μπορεί να... μείνει σε όσα ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. 

Κρεμλίνο κατά Ουάσιγκτον: «Άμεση πρόκληση οι πύραυλοι στην Ουκρανία»

Μάλιστα, το θέμα των ρωσικών ασκήσεων με πυρηνικούς διηπειρωτικούς πυραύλους, ενδεχομένως να έχει να κάνει και με την προμήθεια αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία, κίνηση την οποία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε ως «άμεση πρόκληση»! Το θέμα της διάθεσης πυραυλικών συστημάτων, τα οποία διαθέτουν το βεληνεκές για να πλήξουν στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την ένταση ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, με τον Λαβρόφ να τονίζει ότι οι κινήσεις αυτές του Κιέβου έχουν στόχο την εμπλοκή και τρίτων και τη γενίκευση της σύρραξης.

Πάντως, νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είχε αναφερθεί το θέμα των πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεσμεύτηκε να μην χρησιμοποιήσει τα συστήματα αυτά, προκειμένου να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος! «Η Ουκρανία έδωσε διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία που υποσχέθηκε να χορηγήσει η Ουάσιγκτον για να στοχεύσει στόχους σε ρωσικό έδαφος, τόνισε ο Μπλίνκεν που συμπλήρωσε: «Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Για να είμαστε σαφείς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», υπογράμμισε σε εκπροσώπους του Τύπου, απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχα που επέκρινε την προμήθεια αυτών των νέων αμερικανικών όπλων.

Ετσι, η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν... λάδι στη φωτιά με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα τους εκτοξεύσει εναντίον του ρωσικού εδάφους. «Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA