Μενού
  • Α-
  • Α+

Εχοντας συμπληρώσει μόλις 19 χρόνια ζωής, το κράτος του Ισραήλ πάλευε για την επιβίωση του μέσα σε ένα γεωγραφικό χώρο όπου οι περισσότεροι (άραβες) γείτονες του ήθελαν και επεδίωκαν την εξαφάνισή του. Τα πρώτα δείγματα αυτής της αιματηρής διαμάχης είχαν ήδη φανεί από τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1956. Στη συνέχεια οι αντιμαχόμενες πλευρές πέρασαν μια μακρά περίοδο φαινομενικής, τουλάχιστον, ηρεμίας. Όλα αυτά, ωστόσο, άρχισαν να αλλάζουν στις αρχές του 1967 οπότε και τα σύννεφα του πολέμου άρχισαν ξανά να πυκνώνουν πάνω από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι προετοιμασίες ενός αναπόφευκτου πολέμου

Το λεγόμενο και «μεσανατολικό ζήτημα» που ανεπίλυτο φτάνει μέχρι και τις ημέρες μας, ουσιαστικά γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1948 όταν λίγες ώρες μετά την αναγνώριση του νεοσύστατου Ισραηλινού κράτους από τις ΗΠΑ, πέντε αραβικά κράτη (Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιράκ, Συρία και Λίβανος) επιχειρούν συντονισμένη στρατιωτική επίθεση εναντίον του γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη του πρώτου από τους αραβο - ισραηλινούς πολέμους.

Από τον πόλεμο αυτό νικητής θα βγει το Ισραήλ. Το νεοσύστατο κράτος θα βγει νικητής και από τον δεύτερο αραβο - ισραηλινό πόλεμου του 1956 και με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να εδραιωθεί στην περιοχή και να επιβάλει τους δικούς του όρους στη συνύπαρξη του με τα τόσα εχθρικά προς αυτό κράτη. Ο αραβικός κόσμος, ωστόσο, μετά από δυο στρατιωτικές ήττες συσπειρώθηκε κατά του Ισραήλ και ήταν ζήτημα χρόνου ποτέ θα ξεκινήσει ο επόμενος πόλεμος.

Αντίθετα, με τις τότε προβλέψεις ο πόλεμος αυτός άργησε λίγο. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε μια φαινομενικά ήσυχη περίοδος. Όλα αυτά αλλάζουν στις αρχές του 1967. Αίγυπτος και Συρία υπογράφουν μια συμφωνία, βάσει της οποίας αν ένας τρίτος επιτεθεί σε μια από τις δυο χώρες αυτό θα σήμαινε πως επιτίθεται και στη δεύτερη. Η συμφωνία αυτή πέρα από «φωτογραφική» κατά του Ισραήλ, άνοιξε την όρεξη της Συρίας η οποία με μια σειρά επεισοδίων που έγιναν στη μεθόριο των δυο χωρών, κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση.

Όσο περνά ο καιρός οι Αραβικές χώρες συσπειρώνονται και ετοιμάζονται για πόλεμο. Είναι ενδεικτικό πως ο υπουργός Άμυνας της Συρίας ζητάει ένα «χτύπημα τιμωρίας» στο Ισραήλ δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «ανατινάξει τη σιωνιστική ύπαρξη» ενώ ο αντιπρόεδρος του Ιράκ υποστηρίζει ότι «είναι καιρός να απαλλαγούμε από το σιωνιστικό καρκίνο»!

Και ενώ όλα έδειχναν πως τα αραβικά κράτη (και πιθανότατα η Αίγυπτος) θα ήταν αυτά που θα χτυπούσα πρώτα το Ισραήλ με σκοπό να το διαλύσουν, τα πράγματα πήραν μια εντελώς διαφορετική τροπή.

Ο πόλεμος αστραπή και η σαρωτική επικράτηση του Ισραήλ

Παρακολουθώντας την επικίνδυνη αυτή κλιμάκωση στα σύνορά του, το Ισραήλ, είχε δυο επιλογές. Να κάτσει και να περιμένει την επίθεση των αντιπάλων του ή να περάσει στην επίθεση ακριβώς τη στιγμή που δεν το περιμένει κανείς. Και αυτό ακριβώς έκανε.

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7:45 το πρωί της 5ης Ιουνίου 1967, όλα τα διαθέσιμα αεροπορία του Ισραήλ (197 τον αριθμό) «σηκώθηκαν» και επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε 19 αιγυπτιακά αεροδρόμια, καταστρέφοντας μέσα σε τρεις ώρες σχεδόν όλη την αεροπορία της Αιγύπτου, που αριθμούσε 400 αεροπλάνα. Ο θρίαμβος είναι απροσδόκητος! Την ίδια ώρα τα τεθωρακισμένα του τότε στρατηγού και μετέπειτα πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, βρέθηκαν στις «πλάτες» των Αιγυπτίων και κατάφεραν να τους περικυκλώσουν. Ξαφνικά οι Αιγυπτιακές δυνάμεις βρέθηκαν όχι απλά να χάνουν τη Χερσόνησο του Σινά αλλά να ψάχνουν τρόπο να απεμπλακούν από την περιοχή προκειμένου να υπερασπιστούν το Κάιρο!

Ταυτόχρονα Ιορδανία και Συρία δεν μπόρεσαν να προβάλουν την παραμικρή αντίσταση. Σε σχεδόν 24 ώρες ο Ισραηλινός στρατός έμπαινε θριαμβευτικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και έχοντας καταλάβει τα Υψίπεδα του Γκολάν αντίκριζε τις πεδιάδες της Δαμασκού!

Μέσα σε έξι ημέρες, στην πραγματικότητα μέσα σε 132 ώρες και 30 λεπτά, το Ισραήλ καταφέρνει να τριπλασιάζει τα εδάφη του με την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας, της Χερσονήσου του Σινά και των Υψωμάτων του Γκολάν. Η Ιερουσαλήμ βρίσκεται υπό τον έλεγχό του και όπως είπε στους στρατιώτες του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο «θρυλικός μονόφθαλμος», Μοσέ Νταγιάν, «επιστρέφουμε στον ιερότερο από τους ιερούς μας τόπους, για να μην τον αποχωριστούμε ποτέ ξανά».  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA