Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζεται η προκλητική ρητορική από τη γειτονική χώρα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμάτσι, να εξαπολύει σήμερα, Παρασκευή (3/6), νέες απειλές κατά της χώρας μας, μιλώντας σε δημοσιογράφους της Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αναπληρωτής ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά στο Κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε ομηρία». «Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», σημείωσε.

Στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, ο Καϊμάτσι πρόσθεσε ότι: «Ως κοσμική χώρα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ πιο σημαντική και επωφελής από οποιασδήποτε άλλης χώρας. Γιατί καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη, καθώς και να συμβάλλει στην πλήρη ενσωμάτωση 25 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στις χώρες της ΕΕ. Κανένα άλλο κράτος – μέλος δεν μπορεί να συμβάλλει όσο η Τουρκία στον σεβασμό όλων των χρωμάτων, όλων των διαφορών, της συνύπαρξης και της σταθερότητας στην ΕΕ».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Την ίδια ώρα η Αγκυρα συνεχίζει να κλιμακώνει την επιθετικότητά της, η οποία εκδηλώνεται με πολλούς και διάφορους τρόπους μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο. Σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ εξέφρασαν την ενόχληση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας από την επίσκεψη Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο, Αστυπάλαια κάνοντας λόγο για νησιά «αμφισβητούμενης κυριαρχίας».

«Μόλις επέστρεψε στη χώρα του ο Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τα νησιά που στρατιωτικοποιήθηκαν κατά της Τουρκίας», έγραψε η Hurriyet σημειώνοντας πως ο Ελληνας πρωθυπουργός κάνει σόου, καθώς οι Ευρωπαίοι του «έδωσαν ώθηση». «Ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα», σημειώνει η τουρκική Αksam.

Παρουσιάστρια του Ηaber Global, Σενέμ Τολουάι, ανέφερε για τη φωτογραφία που δημοσίευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Instagram με την ελληνική σημαία από την Ψέριμο: «Μόλις δημοσιεύτηκε αυτή η φωτογραφία, καθώς είναι σε εξέλιξη η επίσκεψη του Μητσοτάκη σε Κω και Ψέριμο. Δημοσίευσε πριν από λίγο αυτήν τη φωτογραφία. Έγραψε ο ίδιος ‘εκεί που το γαλάζιο της θάλασσας συναντά το γαλάζιο της σημαίας’. Είναι η επίσκεψή του στα νησιά, σε απόσταση 8 μιλίων από την Αλικαρνασσό. Η Ψέριμος, όπως και τα Ιμια σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι υπό την τουρκική κυριαρχία, έτσι δεν είναι;». Είναι ένα από τα 152 νησιά, όπως και τις νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω των συνθηκών. Αυτά τα νησιά είναι στο καθεστώς ‘Egeaydak’ (νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας του Αιγαίου). Υπάρχουν άλλα 152 τέτοια νησιά σε αυτό το καθεστώς», απάντησε Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA