Μενού
  • Α-
  • Α+

Ισως ο πιο διαβόητος από τους μισθοφόρους του ρωσικού στρατού, της ομάδας «Wagner», ο 44χρονος Βλαντίμιρ Αντόνοφ, έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στο Χάρκοβο, κατά τη διάρκεια νυχτερινής αναγνωριστικής αποστολής.

Την είδηση του θανάτου του αρχικά μετέδωσαν ουκρανικά ΜΜΕ, στη συνέχεια στο θάνατο του αναφέρθηκε και η Διοίκηση των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων και στο τέλος το επιβεβαίωσαν και ρωσικά ΜΜΕ αλλά και ο Ζαμπάλ Ζάμσο Ζανάεφ, ο επικεφαλής της περιοχής από την οποία καταγόταν ο Αντόνοφ, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Moskovskij Komsomolets».

Διαβάστε ακόμη: Ο Ζελένσκι ποντάρει πλέον στο βαρύ πυροβολικό της Δύσης για το Ντονμπάς

Ο Αντόνοφ ήταν γνωστός ως «Vakha» ή «ο εθελοντής από τη Buryatia», περιοχή από την οποία καταγόταν. Για τους Ουκρανούς ήταν «ο δήμιος» αφού είχε ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο στο Ντονμπάς από το 2014 μέχρι και πριν δυο ημέρες που σκοτώθηκε. Για τον «δήμιο» είχαν ακουστεί πολλές ιστορίες μία από τις οποίες ήταν πως ο ίδιος καυχιόταν ότι σε μια εκκαθαριστική επιχείρηση στο Ντονμπάς είχε λάβει την εντολή να «καταστρέψει όλες τις δυνάμεις του εχθρού» και ότι τελικά «δεν υπήρχαν επιζώντες»!

Ο Αντόνοφ, γεννημένος το 1978 στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, είχε υπηρετήσει στον τακτικό ρωσικό στρατό από το 1997 έως το 2005, όταν μετακόμισε στην πόλη Ulan-Ude και άρχισε να σπουδάζει σε μια σχολή διδασκαλίας. Παράτησε το σχολείο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του και έπιασε δουλειά στο εμπόρια, πριν απαντήσει σε κάλεσμα εθελοντών να πάνε στην Ουκρανία και να συμμετάσχουν στις μάχες το 2014.

Ο Αντόνοφ... κέρδισε το παρατσούκλι «ο Δήμιος» για τη δολοφονία αιχμαλώτων πολέμου το 2015 στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική βάση δεδομένων «Peacemaker», η οποία καταγράφει τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας. Ο «Vakha», ωστόσο, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, είχε πολεμήσει ως μισθοφόρος της Wagner και στη Λιβύη και στη Συρία όπου, μάλιστα, του απονεμήθηκαν δυο μετάλλια ανδρείας.

Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει μετά την επιστροφή του στη Ρωσία από τον πόλεμο το 2017, ο Αντόνοφ είπε ότι αποφάσισε να πολεμήσει στο Ντονμπάς ως εθελοντής επειδή ο παππούς του είχε πολεμήσει εκεί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η διαβόητη Wagner Group

Όπως αναφέρθηκε ήδη ο «Vakha» ήταν ένα από τα πιο διάσημα μέλη της ομάδας «Wagner» η οποία ως γνωστόν... δεν υπάρχει! Δεν υπάρχει στα χαρτιά, γιατί στην πραγματικότητα υπάρχει και είναι μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, η οποία όχι μόνο λειτουργεί, αλλά εκπαιδεύει και διαθέτει κάποιους από τους πιο σκληρoτράχηλους επαγγελματίες στρατιώτες και πράκτορες στον κόσμο.

Ο ρωσικός ιδιωτικός στρατός οικοδομήθηκε στα πρότυπα των αμερικανικών στρατιωτικών εργολάβων Blackwater ή Executive Outcomes. Πρόκειται δηλαδή για μία παραστρατιωτική οργάνωση.

Μία ερευνητική ομάδα με έδρα το Λονδίνο δημοσίευσε έγγραφα που έδειχναν ότι χρηματοδοτείται από τον εξόριστο Ρώσο ολιγάρχη Μιχαήλ Μπορίσοβιτς Χοντορκόφσκι. Πρόκειται για τον αλλοτινό πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με έρευνες, τα ηνία του Wagner Group πήρε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, που φέρει το προσωνύμιο «σεφ του Πούτιν» και όπως είναι εύκολα κατανοητό ανήκει στον σκληρό πυρήνα του καθεστώτος. Οι αρχές της Ουκρανίας και οι Δυτικοί υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 400 επίλεκτοι μισθοφόροι του ομίλου Wagner στάλθηκαν στο Κίεβο για να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA