Μενού
  • Α-
  • Α+

Σοκ προκαλούν τα αδημοσίευτα πλάνα, οι μαρτυρίες και τα αποδεικτικά στοιχεία που συνέλεξε η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη διάρκεια της 11μηνης ερευνάς της για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021!

Η επιτροπή αποδίδει ευθέως στο πόρισμά προσωπική ευθύνη στον Ντόναλντ Τραμπ για τη χειρότερη επίθεση στο Καπιτώλιο από τότε που οι Βρετανοί το λεηλάτησαν και το έκαψαν το 1814. Ο πρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον, χαρακτήρισε την εισβολή ως «κορύφωση μιας απόπειρας πραξικοπήματος»!

Διαβάστε ακόμη: Επίθεση στο Καπιτώλιο: «Κορύφωση απόπειρας πραξικοπήματος με την ενθάρρυνση του Τραμπ» λέει ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής

Σε ένα από τα βίντεο, υποστηρικτές του Τραμπ που συμμετείχαν στην επίθεση, δήλωσαν πως πίστευαν ότι... προσκλήθηκαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα από τον πρόεδρό τους, ο οποίος τους είχε ζητήσει να πολεμήσουν για εκείνον.

«Γλιστρούσα πάνω στα αίματα»

Η αξιωματικός της αστυνομίας της Ουάσινγκτον Καρολάιν Έντουαρντς ήταν σαφής στην κατάθεσή της στην επιτροπή: «Ήταν μακελειό, χάος». Και συνέχισε: «Ήταν κάτι που έχω δει μόνο σε ταινίες, δεν πίστευα στα μάτια μου». Έκανε λόγο για αξιωματικούς πεσμένους στο έδαφος που αιμορραγούσαν - «γλιστρούσα στο αίμα ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα ως αστυνομικός, ως αξιωματικός επιβολής του νόμου ότι θα βρεθώ στη μέση μιας μάχης. Δεν είμαι εκπαιδευμένη στη μάχη. Εκείνη την ημέρα ήταν μόνο ώρες μάχης σώμα με σώμα», είπε η Έντουαρντς, η οποία θεωρείται η πρώτη αξιωματικός που τραυματίστηκε την 6η Ιανουαρίου.

«Χύθηκε κυριολεκτικά αίμα για να υπερασπιστούμε το κτίριο», είπε και περιέγραψε τον δικό της τραυματισμό: «Χτύπησα με το πίσω μέρος του κεφαλιού μου σε τσιμεντένιο σκαλί και μετά έχασα τις αισθήσεις μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, πολλοί ξυλοκοπήθηκαν, ενώ ένας αστυνομικός υπέστη εγκεφαλικό και έφυγε από τη ζωή την επόμενη ημέρα.

Τα μέλη της επιτροπής, επτά Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικάνοι, άκουσαν πάνω από 1.000 μάρτυρες, ανάμεσά τους δύο παιδιά του πρώην προέδρου, και μελέτησαν 140.000 έγγραφα στην προσπάθειά τους να φωτίσουν τις πράξεις του πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA