ΔΙΕΘΝΗ
11/06/2022 03:50

Τζο Μπάιντεν: Οι πετρελαϊκές δεν κάνουν γεωτρήσεις γιατί κερδίζουν περισσότερα χρήματα όταν δεν παράγουν περισσότερο

Οργισμένος με τις πετρελαϊκές εταιρίες που περιορίζουν την παραγωγή τους προκειμένου να διατηρούν ψηλά τις τιμές και το κέρδος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που τους ζήτησε να αρχίσουν να επενδύουν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τζο Μπάιντεν: Οι πετρελαϊκές δεν κάνουν γεωτρήσεις γιατί κερδίζουν περισσότερα χρήματα όταν δεν παράγουν περισσότερο
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Οι πετρελαϊκές εταιρίες περιορίζουν την παραγωγή τους για να διατηρούν ψηλά τις τιμές και το κέρδος, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος εμφανίστηκε οργισμένος με τη συγκεκριμένη τακτική. Πετρελαϊκές εταιρίες όπως η Exxon Mobil σκόπιμα δεν αυξάνουν την παραγωγή για να διατηρούν ψηλά τις τιμές και το κέρδος, δήλωσε ο Μπάιντεν.

«H Exxon κέρδισε τόσα χρήματα που έφθασαν στο Θεό και τον ξεπέρασαν αυτό το τρίμηνο», δήλωσε αστειευόμενος ο Μπάιντεν κατηγορώντας εκ νέου τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό ότι δεν αυξάνει την παραγωγή του πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές, με μόνο σκοπό να αυξάνει τα κέρδη του.

«Θέλω να πω κάτι για τις πετρελαϊκές εταιρίες, έχουμε 9.000 άδειες γεώτρησης. Αυτές δεν κάνουν γεωτρήσεις», υπογράμμισε στο περιθώριο ομιλίας του για τον πληθωρισμό, που εκφώνησε από το λιμάνι του Λος 'Αντζελες, στην Καλιφόρνια.

«Γιατί δεν κάνουν γεωτρήσεις; Γιατί κερδίζουν περισσότερα χρήματα όταν δεν παράγουν περισσότερο», δήλωσε ο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι από την άλλη πλευρά, «αυτές (οι πετρελαϊκές) εξαγοράζουν τις δικές τους μετοχές - κάτι στο οποίο, ειλικρινά, θα έπρεπε να τεθούν όροι - και δεν κάνουν καμιά νέα επένδυση».

Ο Μπάιντεν τα είχε βάλει ήδη με τις πετρελαϊκές εταιρίες, που κατηγορεί ότι πλουτίζουν σε βάρος των οδηγών, αντί να επενδύουν στην παραγωγή.

«Τίποτα δεν άλλαξε και αυτές δεν τηρούν τον νόμο», κατήγγειλε ακόμη. «Πάντα πίστευα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν υπέρ των επενδύσεων. Exxon, αρχίστε να επενδύετε και να πληρώνετε τους φόρους σας», είπε τέλος.

Η ExxonMobil άντλησε λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο το πρώτο τρίμηνο του 2022, εξαιτίας της κακοκαιρίας, των εργασιών συντήρησης και της πώλησης δραστηριοτήτων, διαβεβαιώνει ο όμιλος.

Ωστόσο η εταιρία επωφελήθηκε από την αύξηση της τιμής του αργού που αύξησε σε μεγάλο βαθμό τον κύκλο εργασιών της, για να διπλασιάσει το καθαρό της κέρδος, παρά μια ζημία σε σχέση με την αποχώρησή της από τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΡΩΣΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ