Μενού
  • Α-
  • Α+

«Πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας και να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος» δήλωσε στην RealNews o πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ. Ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρσεϊ εκτίμησε παράλληλα ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο «ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ικανός να παρέμβει, αλλά όταν πρόκειται για σύγκρουση τότε θα είναι αργά». 

Διαβάστε ακόμη: Χουλουσί Ακάρ: Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλάδας

Ο Αμερικανός γερουσιαστής στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον σύγχρονο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας: «Ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα παίζει ένα σημαντικό ρόλο, προωθώντας την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειου, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αεροπορικές παραβιάσεις της Τουρκίας ενώ έκανε ειδική αναφορά έκανε στην ομιλία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, λέγοντας: "Πριν από δυο εβδομάδες, ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου. Νομίζω ότι κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει πάρει περισσότερα χειροκροτήματα απ’ ό,τι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαι υπερήφανος για τη διακομματική διακήρυξη που τον καλωσόρισε».

Σε ερώτηση για τις τουρκικές υπερπτήσεις και αν φοβάται θερμό επεισόδιο ο Μπομπ Μενέντεζ απάντησε: «Ένας από τους πολλούς λόγους που πιστεύουμε ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν είναι μόνο προκλητικές, αλλά και επικίνδυνες γιατί η Ελλάδα, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα, και έχει δείξει μεγάλη εγκράτεια. Υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι αντίθετος στο να πουληθούν στην Τουρκία πιο προηγμένα F-16, καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και να μην σέβεται τον γείτονά της, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα, (με ένα τρόπο που αναγνωρίζει τη διεθνή τάξη), επομένως πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό». 

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολύ ικανός να παρέμβει, αλλά όταν πρόκειται για σύγκρουση είναι ήδη πολύ αργά. Πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος εδώ. Μερικές φορές το State Department ζητά και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν. Εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει συνεχώς στον εναέριο χώρο σας, εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει στα χωρικά σας ύδατα, εάν η μία πλευρά είναι αυτή που μιλά απειλητικά, τότε είναι ξεκάθαρο. Δεν καλούνται και οι δύο πλευρές, καλείται η πλευρά που δρα με αυτό τον τρόπο και σε αυτήν την περίπτωση είναι η Τουρκία» σημείωσε. 

Για τις διαφορετικές προσεγγίσεις του State Department και του Κογκρέσου στα ελληνοτουρκικά σχολίασε: «Αυτό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα όπου το State Department εκφράζει διαφορετική άποψη από το Κογκρέσο, αλλά το Κογκρέσο έχει έναν ισχυρό λόγο επειδή το Κογκρέσο είναι αυτό που τελικά εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το State Department και για την εξωτερική βοήθεια, το Κογκρέσο είναι που τελικά καθορίζει τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού και όσον αφορά την έγκρισή τους αυτή είναι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στην οποία είχα το προνόμιο να προεδρεύω, που έχει δικαιοδοσία για τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού. Ναι, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μερικές φορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι και η τελική». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA