Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι πολιτικοί στην Τουρκία συνεπικουρούμενοι από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ συνεχίζουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και τη ρητορική έντασης κατά της Ελλάδας, στο εσωτερικό της γείτονος ο ασταμάτητος κατήφορος της τουρκικής λίρας προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στην οικονομία της χώρας. Ενδεικτική είναι η αύξηση που έχει παρουσιάσει η τιμή της βενζίνης, η οποία αυξήθηκε κατά 2,18 λίρες (0,12 ευρώ) χθες Σάββατο (11/6) στις 28,5 λίρες (1,58 ευρώ) το λίτρο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την εφημερίδα Birgun, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση της τάξης του 268% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει «λάφυρο» τα νησιά του Αιγαίου για να παραμείνει στην εξουσία

Την ίδια ώρα, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας οδεύει ολοταχώς προς το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η ισοτιμία έφθασε στις 18 τουρκικές λίρες ανά ευρώ. Η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνδυάζεται με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών τον Μάιο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της χώρας.

Ετσι, κάνοντας ένα... διάλειμμα από τις ανθελληνικές κορόνες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 73%.

Χουλουσί Ακάρ: Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλάδας

Ολα αυτά βέβαια δεν δείχνουν να απασχολούν ιδιαίτερα το καθεστώς Ερντογάν καθώς σε κάθε περίπτωση έντασης και αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας προχωρούν στην... «εργοστασιακή ρύθμιση» των προκλήσεων εναντίον της χώρας μας, σε μία προσπάθεια να αγγίξουν το εθνικιστικό πνεύμα των πολιτών και να ξεχάσουν τα πραγματικά τους προβλήματα, όντας κιόλας σε προεκλογική περίοδο. Ετσι, η ένταση συνεχίζεται αμείωτη, με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ να προχωρά σε νέες προκλητικές δηλώσεις χθες, δηλώνοντας πως «το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλάδας». Το σχόλιο που έγινε στην εφημερίδα Turkiye έρχεται μετά τις απειλές για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είχε εξαπολύσει την Παρασκευή (10/6) ο Ακάρ. 

«Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, σύμφωνα με τις συνθήκες. Δεν πρέπει να τα επισκέπτονται αξιωματούχοι» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αφήνοντας υπονοούμενα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Κύμη.

«Περιμένουμε να καταλάβουν ότι δεν θα φτάσουν κάπου πραγματοποιώντας επισκέψεις στα νησιά τα οποία είναι πολύ κοντά στην Τουρκία ανάμεσα στα χιλιάδες νησιά που υπάρχουν και να κάνουν προκλητικές ενέργειες, τελετές και ομιλίες. Απαντήσαμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ποτέ δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτά θέματα, δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας και δεν θα πούμε “ναι” σε κάποια τετελεσμένα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι» υποστήριξε επίσης ο Τούρκος υπουργός.

Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως «κάποιοι πολιτικοί στη γειτονική Ελλάδα επιμένουν να ξυπνούν το πρωί και να λένε “Τουρκία” και το βράδυ να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους λέγοντας “Τουρκία”». Μίλησε, μάλιστα για «προκλητική ρητορική» της ελληνικής ηγεσίας. «Θέλουμε να ξέρουν ότι προκαλούν μεγάλο κακό στον ελληνικό λαό» υποστήριξε ο ίδιος ενώ κλείνοντας, τόνισε: «Η Τουρκία ελπίζει σε διάλογο και ένα κλίμα εποικοδομητικών συζητήσεων το συντομότερο δυνατόν».

Εβαλαν στο «μάτι» το Καστελόριζο

Εμβαθύνοντας λοιπόν στο «κλίμα εποικοδομητικών συζητήσεων» τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης δεν σταματούν να προκαλούν με το ακριτικό νησί Καστελόριζο να έχει μπει αυτή τη φορά στο στόχαστρό τους. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκπομπής του τουρκικού καναλιού TRT με τίτλο «Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο» οι δημοσιογράφοι αναφέρουν: «Το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την περιοχή Κας της Αττάλειας».

«Μπορούν να το δουν ακόμη και με γυμνό μάτι» προσθέτουν και συνεχίζουν: «Το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο». «Όπως εξόπλισε και άλλα 15 νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική κινητικότητα του 2020 στο νησί καταγράφηκε έτσι από το TRT» τονίζεται στο επίμαχο ρεπορτάζ.

Στη συνέχεια βέβαια δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην ελληνική… προκλητικότητα: «Παράλληλα με τον εξοπλισμό, Έλληνες αξιωματούχοι συχνά κάνουν προβοκατόρικες επισκέψεις στο Καστελόριζο. Η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσγειώθηκε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο και συνοδεία F-16». Εδώ μπλέκεται και η διαμάχη για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στην ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει το ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού.

«Η Αθήνα υποστηρίζει ότι παρόλο που τα νησιά είναι πολύ μικρά, έχουν την ίδια θαλάσσια δικαιοδοσία με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό είναι σαφώς αντίθετο τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο εθιμικό δίκαιο. Η Τουρκία αισθάνεται άβολα με τη στάση της Αθήνας στο θέμα αυτό», επισημαίνει το TRT. Παράλληλα, παραθέτει δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Αφήνουμε το νόημα της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιομέτρων για το νησί Μέις (Καστελόριζο), το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας και περισσότερα από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας».

Χαμηλοί τόνοι και ψυχραιμία στην Αθήνα

Την ίδια ώρα η Αθήνα συνεχίζει την προσπάθεια της να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις αναφορές πως «ο γείτονας όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται» εμμέσως αναφέρθηκε στην Τουρκία στις δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που είχε ως κύρια ατζέντα τη διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας όπως είπε στην περιοχή στέλνοντας μήνυμα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και του απαραβίαστου των συνόρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα κανείς δεν μπορεί να δεχτεί τον δεσποτικό αναθεωρητικό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία αλλά αμφισβητεί και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τα πέντε χαρακτηριστικά της κλιμακούμενης προκλητικότητας

Αναλυτές, ωστόσο, έχουν παρατηρήσει πως η κλιμακούμενη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας έχει αναβαθμιστεί σε σχέση με προηγούμενα έτη, εισάγοντας πέντε νέα στοιχεία τα οποία προκαλούν ανησυχία αλλά όχι και πανικό.

Το πρώτο είναι η σύνδεση της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών με την κυριαρχία τους. Συνήθως είχαμε ή το ένα ή το άλλο. Από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα τα έχει κάνει ένα χωρίς πλέον να τα διαχωρίζει.

Το δεύτερο είναι η φραστική όξυνση της ρητορικής όπου ο Ερντογάν έχει εγκαταλείψει την πολιτική ορθότητα και ανταγωνίζεται σε εθνικιστικό ντελίριο τον Μπαχτσελί και τους Γκρίζους Λύκους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή ο Τούρκος πρόεδρος είναι εκνευρισμένος είτε επειδή θέλει να προσεγγίσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους. Μπορεί να είναι και τα δυο.

Το τρίτο είναι η μετατόπιση της έντασης από την ανατολική Μεσόγειο στο Αιγαίο. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός άλλαξε προσανατολισμό και κοιτάει περισσότερο το Αιγαίο παρά την ανατολική Μεσόγειο χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως εγκαταλείπει την υπόθεση Κύπρος.

Το τέταρτο είναι οι υπερπτήσεις οι οποίοι αν και υπήρχαν, προφανώς, και τα προηγούμενα χρόνια, το τελευταίο διάστημα (με αποκορύφωμα τις 41 υπερπτήσεις στις 27 Απριλίου) έχουν γίνει, πλέον, σημείο αναφοράς για την καθημερινότητα στο Αιγαίο.

Τέλος, το πέμπτο, είναι πως το βράδυ της 9ης Ιουνίου, ο «Σουλτάνος» δημοσίευσε μια σειρά από tweets, για πρώτη φορά, στα ελληνικά προφανώς σε μια προσπάθεια να υιοθετήσει το προφίλ ενός περιφερειακού ηγέτη που μπορεί να μιλά άμεσα στους γειτονικούς λαούς στη γλώσσα τους προειδοποιώντας τους για το... καλό τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA