Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη (16/6) ότι εντοπίστηκε ένας Ρώσος κατάσκοπος που προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση - παριστάνοντας τον εκπαιδευόμενο - στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο εδρεύει στη Χάγη. Αν δεν είχε αποκαλυφθεί εγκαίρως, ο άνδρας θα μπορούσε να είχε πρόσβαση στο κτίριο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δικαστηρίου, να συλλέξει πληροφορίες και να εντοπίσει πηγές για λογαριασμό της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) για την οποία εργάζεται.

Εν ολίγοις, θα μπορούσε να είχε «επηρεάσει τις ποινικές διαδικασίες του ΔΠΔ», το οποίο διερευνά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά και στον πόλεμο της Γεωργίας το 2008, είπε η ολλανδική μυστική υπηρεσία (AIVD). Το άτομο αναγνωρίστηκε ως ο 36χρονος Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς Σερκάσοφ. Προσποιούταν ότι ήταν ένας 33χρονος Βραζιλιάνος με το όνομα Βίκτορ Μούλερ Φερέιρα με σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση στο ΔΠΔ, πρόσθεσε η ολλανδική μυστική υπηρεσία.

Συνελήφθη τον Απρίλιο στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ με πτήση από τη Βραζιλία, για να ξεκινήσει την πρακτική του στο ΔΠΔ μετά την έγκριση της αίτησής του, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Εστάλη πίσω στη Βραζιλία με την πρώτη αεροπορική πτήση, είπε η AIVD. Ο κατάσκοπος αντιπροσώπευε μια «δυνητικά πολύ υψηλή απειλή», επειδή θα μπορούσε να είχε «μεγάλη αξία για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών», να είχαν έναν δικό τους άνθρωπο μέσα στις εγκαταστάσεις του ΔΠΔ, συμπλήρωσε η ολλανδική μυστική υπηρεσία. Είναι σπάνιο να συλλαμβάνεται ένας πράκτορας πληροφοριών «αυτού του επιπέδου», δήλωσε ο Έρικ Άκερμπουμ, γενικός διευθυντής του AIVD, σύμφωνα με το ANP.

Το Δικαστήριο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις ολλανδικές αρχές για αυτήν τη «σημαντική επιχείρηση και γενικότερα για την αποκάλυψη απειλών για την ασφάλεια», δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Σόνια Ρόμπλα, εκπρόσωπος του ΔΠΔ. «Το ΔΠΔ λαμβάνει πολύ σοβαρά αυτές τις απειλές», πρόσθεσε. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ολλανδία αποκαλύπτει επιχειρήσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο έδαφός της, και συγκεκριμένα στη Χάγη, όπου εδρεύουν πολλά δικαστήρια και διεθνείς οργανισμοί. Το 2018, οι ολλανδικές αρχές απέλασαν τέσσερις φερόμενους Ρώσους κατασκόπους της GRU που κατηγόρησαν ότι προσπάθησαν να παραβιάσουν τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που ερευνούσε επιθέσεις στη Συρία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA