Μενού
  • Α-
  • Α+

Αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα για τη ραδιενέργεια. Εκτέθηκε τόσο πολύ στην ακτινοβολία που νόσησε και τελικά πέθανε από καρκίνο αλλά το έργο της δεν αναγνωρίστηκε παρά μόνο όταν αυτή, πλέον, είχε φύγει από τη ζωή. H Google τιμά με το σημερινό της Doodle τα 140 χρόνια από τη γέννηση της Ρουμάνας φυσικού Stefania Maracineanu.

Γεννήθηκε στο Βουκουρέστι στις 18 Ιουνίου 1882. Για τα πρώτα χρόνια της ζωής της δεν είναι πολλά γνωστά, ωστόσο, από τα λίγα που γνωρίζουμε είναι ξεκάθαρο πως μόνο εύκολα δεν ήταν όλα αυτά τα χρόνια. Το 1907 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και τρία χρόνια αργότερα πήρε το πτυχίο της στις χημικές και φυσικές επιστήμες. Μετά την αποφοίτησή της έγινε δασκάλα στο Κεντρικό Σχολείο θηλέων στο Βουκουρέστι καθώς και σε δυο ακόμα Λύκεια της πρωτεύουσας της Ρουμανίας.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πήρε υποτροφία και πήγε για εξειδίκευση στο Παρίσι. Στη Σορβόννη μελέτησε τη ραδιενέργεια έχοντας για καθηγήτρια σε κάποια μαθήματα τη Marie Curie και στη συνέχεια δούλεψε μαζί της. Η Maracineanu άρχισε να εργάζεται για τη διδακτορική της διατριβή για το πολώνιο. Είναι το ίδιο στοιχείο που ανακάλυψε η Marie Curie.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της για τον χρόνο ημίσειας ζωής (ή ημιζωής) του Πολωνίου, η Ρουμάνα φυσικός ανακάλυψε ότι ο χρόνος ημιζωής φαινόταν να εξαρτάται από τον τύπο του μετάλλου στο οποίο τοποθετούνταν. Αναρωτήθηκε αν οι ακτίνες άλφα από το πολώνιο είχαν μεταφέρει μερικά άτομα του μετάλλου σε ραδιενεργά ισότοπα. Η έρευνά της οδήγησε στο πρώτο παράδειγμα τεχνητής ραδιενέργειας. Το ζήτημα είναι πως οι ανακαλύψεις που έκανε τότε δεν αναγνωρίστηκαν όπως θα έπρεπε και τελικά οδήγησαν την Γαλλίδα Irène Joliot-Curie, κόρη της Marie Curie, στο Νόμπελ Χημείας το 1935 για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας! Η Maracineanu δεν αμφισβήτησε το βραβείο Νόμπελ, αλλά απαίτησε να αναγνωριστεί ο ρόλος της στην ανακάλυψη.

Αφού εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Μεντόν, επέστρεψε στη Ρουμανία. Δημοσίευσε πολλές εργασίες κατά την περίοδο 1919-1930 σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Το 1925 διορίστηκε βοηθός στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Βουκουρεστίου, όπου οργάνωσε το πρώτο εργαστήριο Ραδιενέργειας στη Ρουμανία, εκτελώντας πρωτότυπες εργασίες στον τομέα αυτό. Η Maracineanu μελέτησε επίσης τη σχέση μεταξύ σεισμών και βροχοπτώσεων. Ήταν η πρώτη που ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της ραδιενέργειας στο επίκεντρο που οδήγησε σε σεισμό.

Το 1936, η Ακαδημία Επιστημών της Ρουμανίας αναγνώρισε το έργο της Maracineanu και εξελέγη Διευθύντρια έρευνας. Το 2013, Τα Ταχυδρομεία της Ρουμανίας εξέδωσαν ένα επετειακό γραμματόσημο για να τιμήσουν την επιστημονική δραστηριότητα της Maracineanu. Ωστόσο, η εικόνα στη σφραγίδα δεν είναι δική της, αλλά της Marie Curie.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA