Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά από καταγγελία ακτιβιστών η αστυνομία αναχαίτισε ένα φορτηγό που θα μετέφερε σκύλους στο φεστιβάλ κατανάλωσης κρέατος σκύλων στη Γιουλίν της νότιας Κίνας. Το φορτηγό ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει ανήμερα του θερινού ηλιοστασίου για την πόλη που παρά τις συστάσεις της κυβέρνησης που ανακοίνωσε και επισήμως πως οι σκύλοι είναι αποκλειστικά ζώα συντροφιάς, κάνει φέτος το φεστιβάλ. Ακτιβιστές εργάστηκαν επί εβδομάδες και με τον πλέον νόμιμο τρόπο ακινητοποίησαν το φορτηγό εκμεταλλευόμενοι νομικά «παράθυρα» όπως τα πιστοποιητικά επιθεώρησης καραντίνας. 

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Απαγόρευσε τη μετάδοση φιλιού μεταξύ δύο γυναικών - Απάντηση με... Μπρέζνιεφ και Χόνεκερ

Στα πλάνα από το σημείο, τα σκυλιά ήταν στοιβαγμένα σε συρμάτινα κλουβιά υπό άθλιες συνθήκες. Όταν εντόπισαν το φορτηγό το περασμένο Σαββατοκύριακο, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ανησύχησαν ότι ορισμένα από αυτά μπορεί να πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες. Έτσι ενημέρωσαν την αστυνομία, επικαλούμενοι τις νομοθεσίες της χώρας για την πρόληψη επιδημιών. «Ήταν τρομακτικό να βλέπεις τόσα πολλά σκυλιά σε τόσο φρικτή κατάσταση, ήταν σαν ένα φορτηγό από την κόλαση για αυτά τα φτωχά ζώα ... Η σφαγή σκύλων για το κρέας τους ντροπιάζει τη χώρα μας και γι' αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο», είπε στον Guardian o ακτιβιστής Lin Xiong. 

Φέτος οι ακτιβιστές επιστράτευσαν όλους τους τρόπους για να σώσουν σκύλους από τη θανάτωση. Ο Xiao He, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων με έδρα το Shaanxi, δήλωσε ότι εργάστηκε για εβδομάδες με συναδέλφους του ακτιβιστές για να εξετάσει τους υπάρχοντες νόμους και κανονισμούς της Κίνας για να πείσει τις αρχές να σταματήσουν το φεστιβάλ. «Υπάρχουν κανονισμοί που καθορίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ζώων, για παράδειγμα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά επιθεώρησης καραντίνας. Όμως είναι σαφές ότι αυτοί που μετέφεραν τα σκυλιά δεν συμμορφώθηκαν με τους κανονισμούς. Πρέπει να τους υπενθυμίσουμε, καθώς και στις αρχές, αυτούς τους κανονισμούς», δήλωσε.

Το 2020, το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι οι σκύλοι δεν είναι ζώα για κατανάλωση, αλλά ζώα συντροφιάς. Οι ακτιβιστές που συμμετείχαν στη διάσωση των σκύλων εκτίμησαν ότι πολλά ήταν πιθανώς κλεμμένα από σπίτια, και άλλα αδέσποτα που αρπάχτηκαν από τους δρόμους.

Τα 386 σκυλιά που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν σε καταφύγια της Capital Animal Welfare Association του Πεκίνου, αφού οι έμποροι υπέγραψαν συμφωνία για να παραιτηθούν από την ιδιοκτησία των ζώων.

«Εξαπατήθηκαν στη Γιουλίν»

Ο Peter Li, ειδικός σε θέματα πολιτικής στην Κίνα της Humane Society International δήλωσε ότι οι αρχές της Γιουλίν «εξαπατήθηκαν» από τους εμπόρους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι η κατανάλωση κρέατος σκύλου είναι κομμάτι της παράδοσης και μέρος της τοπικής διατροφικής κουλτούρας. «Η σφαγή σκύλων στη Γιουλίν είναι εμπορική, όχι πολιτιστική», δήλωσε. Οπως ισχυρίστηκε, πριν το 2014 μεγάλος αριθμός ντόπιων κατανάλωνε κρέας σκύλων. Από το 2020 και μετά ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί δραστικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA