ΔΙΕΘΝΗ
22/06/2022 20:50

Ρωσία: Πιθανό να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου τον χειμώνα ο Πούτιν

Η Μόσχα μείωσε ή και διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε πολλές χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες, ως απάντηση στην απόφασή τους να επιβάλουν κυρώσεις στο Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ρωσία: Πιθανό να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου τον χειμώνα ο Πούτιν
Πηγή: APimages, shutterstock
Ανάγνωση:

Στην προειδοποίηση ότι η Ρωσία είναι πιθανό να προσπαθήσει να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη πριν τον χειμώνα προχώρησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Οπως τόνισε μάλιστα ο επικεφαλής του ΔΟΕ, η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί εγκαίρως, αν η Ρωσία αποφασίσει να βάλει «φρένο» στις εξαγωγές φυσικού αερίου στην περιοχή για τον χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενέδρα σε δημοσιογράφους της Bild, ανάμεσά τους ο Ελληνας φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης

Πιο συγκεκριμένα, ο Φατίχ Μπιρόλ ανέφερε ότι οι μειώσεις στις προμήθειες εδώ και κάποιες εβδομάδες (το Κρεμλίνο μιλά για εργασίες συντήρησης) θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή ευρύτερων σχεδιασμένων περικοπών, προκειμένου να αποτραπεί η πλήρωση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων ενόψει του χειμώνα, καθώς η Ρωσία επιδιώκει τις δυνατότητες μόχλευσης στην περιοχή.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο διακοπεί πλήρως. Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας. Πιστεύω ότι οι περικοπές στοχεύουν στο να αποφευχθεί η πλήρωση της αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη και η αύξηση της μόχλευσης της Ρωσίας κατά τους χειμερινούς μήνες», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο διευθυντής του ΔΟΕ.

Πώς αντιδρούν οι χώρες της Ευρώπης στον κίνδυνο διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αγωνίζονται για την αναπλήρωση των σημείων αποθήκευσης με φυσικό αέριο, με τη Γερμανία να ελπίζει να φτάσει το 90% της χωρητικότητας μέχρι τον Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή, οι αποθήκες της είναι γεμάτες μόνο μέχρι το μισό.

Τα κράτη μέλη εργάζονται επίσης για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λαμβάνοντας φυσικό αέριο από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρόλα αυτά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί ότι ο αγώνας για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα σημαίνει καύση περισσότερου άνθρακα και διατήρηση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών.

Ο Μπιρόλ τόνισε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης μάλλον δεν έχουν προχωρήσει αρκετά και προέτρεψε τις χώρες να εργαστούν για τη διατήρηση των αποθεμάτων ενέργειας. «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερα και βαθύτερα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι ίσως χρειαστεί να μπει πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου, εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Η Ρωσία κλείνει σιγά σιγά τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη

Στο μεταξύ, η Μόσχα μείωσε ή και διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε πολλές χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες, ως απάντηση στην απόφασή τους να επιβάλουν κυρώσεις στο Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία. Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη που λαμβάνονται μέσω του αγωγού Nord Stream 1 -ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία- μειώνονται συνεχώς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ελεγχόμενος από το κράτος ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, η Gazprom, ανακοίνωσε τη δεύτερη μείωση του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω του αγωγού, μειώνοντας τις προμήθειες σε μόλις 40% της χωρητικότητας.

Η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni ανέφερε μείωση κατά 50% στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Gazprom στην Ιταλία, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του εισαγόμενου αερίου της από τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, ο γαλλικός πάροχος δικτύου GRTgaz είπε ότι η Γαλλία δεν έχει λάβει καθόλου ρωσικό αέριο μέσω Γερμανίας από τα μέσα Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, την περασμένη εβδομάδα υπέδειξε τα προβλήματα συντήρησης ως υπεύθυνα για τις μειώσεις της προσφοράς, αναφερόμενος σε προηγούμενα σχόλια ότι η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την επιστροφή του εξοπλισμού που στάλθηκε στον Καναδά για επισκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ