Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την παλαιότερη ετυμηγορία του, την απόφαση Roe v Wade από το 1973, η οποία επέτρεπε τις αμβλώσεις. Αφορμή για την ιστορική ανατροπή ήταν η υπόθεση Dobbs v Jackson Women's Health Organization, η οποία αφορά την απαγόρευση που έθεσε η Πολιτεία του Μισισίπι η οποία απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες. Το Δικαστήριο δικαίωσε την Πολιτεία, βάζοντας τέλος στο συνταγματικό δικαίωμα. Εξι από τους εννέα δικαστές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης. Τρεις από τους δικαστές της πλειοψηφίας είχαν διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ποια είναι η Jane Roe που για χάρη της νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις

Ως Jane Roe αναφέρθηκε (από τους δικηγόρους της) στα δικόγραφα η Norma McCorvey, όταν το 1969 -στα 22 της- η άνεργη και ανύπαντρη γυναίκα έμεινε έγκυος για τρίτη φορά. Το πρώτο παιδί το υιοθέτησε η μητέρα της McCorvey και το δεύτερο από άλλη οικογένεια. Προσπάθησε να διακόψει την τρίτη εγκυμοσύνη -στο Τέξας, όπου έμενε- αλλά αυτό κατέστη αδύνατο. Η πολιτεία απαγόρευε τις αμβλώσεις θεωρώντας τις εγκληματική πράξη, εκτός και αν γιατρός επιβεβαίωνε πως απειλείται η ζωή της γυναίκας ή αν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Εκείνο το έτος η έκτρωση ήταν νόμιμη μόνο σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ και επιτρεπόταν, υπό συνθήκες, σε άλλες 16. Για όλες τις άλλες ήταν παράνομη

Στα της McCorvey, αφού απέτυχε να κάνει παράνομα άμβλωση, συνάντησε δικηγόρους (Linda Coffee και Sarah Weddington), οι οποίες συμφώνησαν να την εκπροσωπήσουν στα δικαστήρια. Έτσι, η γυναίκα κατέθεσε μήνυση εναντίον του Henry Wade, εισαγγελέα του Dallas County όπου έμενε η γυναίκα. Αμφισβήτησε το παράνομο των εκτρώσεων, υποστηρίζοντας ότι οι νόμοι της πολιτείας είναι αντισυνταγματικά ασαφείς και τις στερούν το δικαίωμα στην προσωπική και την ιδιωτική ζωή “που προστατεύονται από την Πρώτη, την Τέταρτη, την Πέμπτη, την Ένατη και την 14η Τροποποίηση του Συντάγματος”.  Η McCorvey γέννησε το παιδί, το τρίτο της, και έδωσε το μωρό για υιοθεσία πριν φτάσει η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ποιος ήταν ο νόμος γύρω από την άμβλωση στις ΗΠΑ πριν από την Roe εναντίον Wade;

Πριν από το Roe εναντίον Wade, οι αμβλώσεις ήταν γενικά παράνομες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και οι περισσότερες πολιτείες τις επέτρεπαν εάν η ζωή μιας γυναίκας βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω εγκυμοσύνης. Το 1962, το Αμερικανικό Νομικό Ινστιτούτο εξέδωσε έναν «Πρότυπο Ποινικό Κώδικα για τις αμβλώσεις» που συνιστούσε περαιτέρω εξαιρέσεις που αφορούσαν την υγεία της μητέρας, καθώς και σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και εμβρύων που διαγνώστηκαν με σοβαρά δομικά ελαττώματα.

Το Κολοράντο το 1967 έγινε η πρώτη πολιτεία που υιοθέτησε τις συστάσεις και άλλες 13 το έκαναν μέχρι το 1972. Τέσσερις πολιτείες — Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Αλάσκα και Χαβάη — κατάργησαν πλήρως τους νόμους τους κατά των αμβλώσεων το 1970. Ωστόσο, μόνο η Νέα Υόρκη δεν επέβαλε απαίτηση διαμονής για τις αμβλώσεις και εκτιμάται ότι πάνω από 100.000 γυναίκες ταξίδεψαν από άλλη πολιτεία στη Νέα Υόρκη για διαδικασίες το 1972, σύμφωνα με ανάλυση του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Guttmacher , το οποίο υποστηρίζει τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε 7-2 υπέρ της Roe, με τον δικαστή Χάρι Μπλάκμουν - ο οποίος έγινε το πιο φιλελεύθερο μέλος του δικαστηρίου μετά την υποψηφιότητά του από τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον - να γράφει την πλειοψηφία που εκδόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1973. Στο χρόνο που ακολούθησε τη δικαίωση της 'Roe' στις ΗΠΑ έγιναν 899.000 αμβλώσεις, με τον αριθμό να αυξάνεται σταθερά έως τις 1.610.000 του 1990. Τότε άρχισε η πτώση. Το 90% των επεμβάσεων αυτών γίνονταν στις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η πτώση ήταν συνέπεια των αποτελεσματικών μέσων αντισύλληψης που είχαν προκύψει και της μείωσης της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στις έφηβες (που το 1974 αντιστοιχούσαν στο 32.5% του συνόλου και το 2014 στο 12%).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA