Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια «ιστορική» ημέρα για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπέγραψε σήμερα, Σάββατο (25/6), ένα δικομματικό σχέδιο νόμου, το οποίο έχει στόχο να θέσει υπό αντιμετώπιση την ένοπλη βία στις αμερικανικές Πολιτείες. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη σημαντική ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων εδώ και δεκαετίες όταν πριν από λίγες ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει ως αντισυνταγματικό έναν νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο οποίος επέτρεπε στους Αμερικανούς πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι. Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν, όταν υπέγραψε το νέο νομοσχέδιο στον Λευκό Οίκο ανέφερε ότι: «Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα»

Στόχος του νόμου αυτού είναι να περιλαμβάνει προβλέψεις έτσι ώστε να βοηθάει τις Πολιτείες να μη φτάνουν όπλα στα χέρια επικίνδυνων ανθρώπων. Μπλοκάρει επομένως τις πωλήσεις όπλων σε όσους είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή για τους άλλους και σε όσους έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση συντρόφων τους εκτός γάμου. Από την άλλη δεν απαγορεύει τις πωλήσεις γεμιστήρων υψηλής χωρητικότητας και των πυροβόλων όπλων. Ο νόμος επιτρέπει για πρώτη φορά την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με σοβαρά εγκλήματα που έχουν διαπράξει ανήλικοι και απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε όσους έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει εκδήλωση τον Ιούλιο για τα θύματα ένοπλης βίας για να γιορτάσει την υπογραφή του νόμου. «Το μήνυμά τους προς εμάς ήταν ‘κάντε κάτι’…Σήμερα κάναμε», δήλωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την κριτική του εις βάρος της χθεσινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Η κυβέρνησή του, όπως σημείωσε, θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτείες εφαρμόζουν την απόφαση και θα διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζονται άλλοι νόμοι. «…Το Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε κάποιες φρικτές αποφάσεις. Η Τζιλ και εγώ γνωρίζουμε πόσο επώδυνη και καταστροφική είναι η απόφαση για τόσο πολλούς Αμερικανούς και μιλάμε για πολλούς Αμερικανούς. Θα αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και την αναπαραγωγική τους υγεία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA