ΔΙΕΘΝΗ
26/06/2022 17:27

Γαλλία σε Τουρκία: Αν επιμείνει στο βέτο για Σουηδία, Φινλανδία στο ΝΑΤΟ «δημιουργούνται ερωτήματα για τη συμπεριφορά της»

Θα θέσουμε θέμα «συμπεριφοράς» της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αν επιμείνει στο βέτο για Φινλανδία και Σουηδία, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Journal du Dimanche» η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Γαλλία σε Τουρκία: Αν επιμείνει στο βέτο για Σουηδία, Φινλανδία στο ΝΑΤΟ «δημιουργούνται ερωτήματα για τη συμπεριφορά της»
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με τη συμπεριφορά της» ως κράτος μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Journal du Dimanche».

«Η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν μια ιστορική επιλογή» και «το να έχουμε και τις δύο στο ΝΑΤΟ θα είναι ένα συν για την ασφάλεια στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατρίν Κολονά, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα. Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ τόνισε επίσης πως «και οι δύο χώρες έχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία» και ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της. Θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη;».

Ερωτηθείσα αν η αντίθεση, στη γαλλική πολιτική σκηνή, των παρατάξεων του Ζαν Λικ Μελανσόν και της Μαριν Λεπέν στο ΝΑΤΟ περιπλέκει το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, είπε ότι «η περίοδος που ανοίγει είναι και περίοδος ξεκαθαρίσματος», ότι «αν γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που ελπίζουμε, τότε θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική επικύρωση» και ότι «θα είναι σκόπιμο για όλους να κάνουν μια επιλογή για την Ιστορία, για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού μας χώρου και συνεπώς για την προστασία των Γάλλων».

Περίοδο ξεκαθαρίσματος θέσεων για τα γαλλικά κόμματα βλέπει η Γαλλίδα ΥΠΕΞ και αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας, λέγοντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαντήσουν «εάν θέλουν μια ισχυρότερη Ευρώπη που μας επιτρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας, όπως επιτύχαμε κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, ή αν την απορρίπτουν». Αυτό ισχύει, για πολλά ζητήματα είπε όπως, για παράδειγμα, το αν επιθυμούν την αύξηση του αριθμού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των ευρωπαϊκών εταιρειών ή αν είναι υπέρ της θεσμοθέτησης ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑΤΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ