Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία ακόμα καταστροφή σημειώθηκε στην Αγία Σοφία, που μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί με απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τις φθορές στην αυτοκρατορική πύλη και τους βανδαλισμούς σε τοίχους, η Cumhuriyet αναφέρει ότι έσπασαν τα αρχαία μάρμαρα του δαπέδου εξαιτίας μία πλατφόρμας μεγάλου βάρους.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Απέλαση για 8 Ελληνες διπλωμάτες ως αντίποινα για τη στάση της Ελλάδας

Σύμφωνα με την εφημερίδα, έσπασαν τμήματα του μαρμάρινου δαπέδου στην πύλη εξόδου του μνημείου, μέρος του οποίου ήταν ταλαιπωρημένο από τις φθορές που προκάλεσε το πέρασμα του χρόνου. Ξεναγός στην Αγία Σοφία είπε στην Cumhuriyet ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από βαρύ μηχάνημα καθαρισμού, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα αρχαία μάρμαρα. «Αυτό το ιστορικό κτήριο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο την επισκεπτόταν με μεγάλο σεβασμό. Τώρα είναι σαν χώρος πανηγυριού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως πριν από έναν μήνα είχαν δημοσιευτεί φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν γυναίκες να ξύνουν τοίχους της Αγίας Σοφίας για να κρατήσουν κομμάτια ως ενθύμιο. «Αποσπάνε κομμάτια από τους τοίχους του ιστορικού κτηρίου και τα βάζουν σε σακούλες. Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, σε ανακοίνωσή της για το θέμα, υποστήριξε ότι η ξύλινη τεχνοτροπία στην Αυτοκρατορική Πύλη ήταν φθαρμένη από τη συνήθη διαδικασία φθοράς του ξύλου και ότι δεν υπήρξε κενό ασφαλείας. Στην Αγία Σοφία έσπασαν και το κάλυμμα της ιστορικής δεξαμενής και οι επισκέπτες έβαζαν μέσα τα παπούτσια τους» σημείωνε στις 25 Μαΐου η Cumhuriyet.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Επίσης τον Απρίλιο του 2022 σημειώθηκαν φθορές στην αυτοκρατορική πύλη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας με ύψος 7 μέτρα που είναι φτιαγμένη από σίδερο. Τη χρησιμοποιούσε ο αυτοκράτορας και ο μύθος την θέλει να κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε που ήταν ξύλα βελανιδιάς. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Επίσης τον Μάιο του 2022 μία ιστορική οθωμανική δεξαμενή νερού στην Αγία Σοφία είχε μετατραπεί σε... παπουτσοθήκη. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και τα έργα ολοκληρώθηκαν το 532 μ.Χ. κατόπιν απόφασης του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μετατράπηκε σε τζαμί. Το 1934, με ενέργειες του Μουσταφά Κεμάλ, άρχισε η συντήρηση του μνημείου, αποκαλύφθηκαν όσες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά είχαν διασωθεί και άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο. Πέρυσι το καλοκαίρι, με πρωτοβουλία του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετατράπηκε εκ νέου σε τέμενος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA