Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένας υπεραιωνόβιος πρώην φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, ο οποίος φέρει το όνομα «Ζόζεφ Ες», καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για συνέργεια στη δολοφονία 3.518 κρατούμενων. Πρόκειται για τον γηραιότερο εγκληματία Ναζί που δικάστηκε ποτέ σε γερμανικό δικαστήριο και είναι 101 ετών.

Διαβάστε ακόμη: Τέξας: Παγκόσμια οργή για το φορτηγό - φέρετρο με 50 νεκρούς μετανάστες - Πηδούσαν εν κινήσει για να σωθούν

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι υπήρξε φρουρός των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, το δικαστήριο τον βρήκε συνένοχο για τον πυροβολισμό Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου καθώς και για τον θάνατο άλλων με αέριο Zyklon B. Η υπεράσπιση είχε ζητήσει την αθώωσή του και πρόκειται να ασκήσει έφεση κατά της ποινής φυλάκισης.

Θεωρείται απίθανο να εκτίσει την ποινή του, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει την έφεσή του, και αυτό θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Οι δίκες των φρουρών των στρατοπέδων συγκέντρωσης έγιναν εφικτές μόλις από το 2011 όταν καταδικάστηκε ο πρώην φρουρός των SS John Demjanjuk. Έκτοτε αναζητήθηκαν περισσότεροι εν ζωή πρώην εργαζόμενοι στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζαξενχάουζεν, βόρεια του Βερολίνου, κατείχε ιδιαίτερη θέση κατά τη διάρκεια του Εθνικοσοσιαλισμού: Λειτουργούσε ως πρότυπο για τα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ήδη από την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το 1936, ενώ αργότερα στέγαζε το διοικητικό κέντρο ολόκληρου του συστήματος στρατοπέδων συγκέντρωσης, λειτουργώντας και ως εκπαιδευτικός χώρος για τους SS.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στο Sachsenhausen κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από πείνα, καταναγκαστική εργασία, ιατρικά πειράματα και δολοφονίες από τους SS. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων πολιτικοί κρατούμενοι καθώς και Εβραίοι, Ρομά και Σίντι (Τσιγγάνοι).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA