Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Γερμανία και η Ολλανδία θα προμηθεύσουν από κοινού έξι ακόμη αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ η οποία ανήγγειλε την παράδοση των επιπλέον βαρέων όπλων στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στη Μαδρίτη μαζί με την ολλανδή ομόλογό της Κάισα Όλονγκρεν.

Την περασμένη εβδομάδα έφθασαν στην Ουκρανία επτά PzH 2000, αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών προσαρμοσμένα σε τεθωρακισμένα. Επρόκειτο για την πρώτη παράδοση γερμανικών βαρέων όπλων στον ουκρανικό στρατό αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Τα συγκεκριμένα συστήματα πυροβολικού θεωρούνται από τα ισχυρότερα στον κόσμο. Είναι ικανά για ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό βολής: μπορούν να ρίχνουν 10 ως 13 φορές το λεπτό ασταμάτητα χάρη στην αυτοματοποιημένη φόρτωση 60 βλημάτων. Το δραστικό βεληνεκές τους φθάνει τα 30-40 χιλιόμετρα ανάλογα με τα πυρομαχικά, το μέγιστο πλησιάζει τα 70.

Ο Σολτς θέλει η χώρα του να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, αλλά χωρίς να διακινδυνεύσει «κλιμάκωση»

Πρέπει «να εξασφαλίζουμε καθημερινά τη μέγιστη δυνατή στήριξη» για την Ουκρανία, αποφεύγοντας ωστόσο τον κίνδυνο κλιμάκωσης, «η οποία θα μπορούσε να πλήξει όλον τον κόσμο», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χθες Τρίτη. Αναφερόμενος στην ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι η Γερμανία θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

«Τα επόμενα χρόνια, θα ξοδεύουμε κατά μέσο όρο 70-80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την άμυνα», δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων «είναι σε καλό δρόμο».

Η σύρραξη στην Ουκρανία οδηγεί σε θεμελιώδεις αλλαγές στην αμυντική στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών και η Γερμανία επηρεάζεται επίσης, παραδέχτηκε ο καγκελάριος.

Ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι, το φθινόπωρο στην Ινδονησία, ο κ. Όλαφ Σολτς ανέφερε είναι πιθανό εκεί να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του, ο καγκελάριος απάντησε ότι όλοι είπαν ότι δεν θα επιτρέψουν να μη γίνει η σύνοδος. «Διότι αυτό θα συνέβαινε — και θα ήταν μεγάλο λάθος για τη διεθνή πολιτική», επισήμανε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία ενόψει του χειμώνα και της ενδεχόμενης έλλειψης φυσικού αερίου, ο Όλαφ Σολτς εξήγησε ότι ασχολείται με το θέμα ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του, πολύ προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υποσχεθεί ότι τα διαμερίσματα στη Γερμανία θα παραμείνουν ζεστά τον ερχόμενο χειμώνα, ανέφερε: «Λέω ότι έχουμε κάνει ακριβώς αυτό που μπορούμε να κάνουμε και ότι θα λάβουμε ακόμη περισσότερα μέτρα προκειμένου να προετοιμαστούμε για πιο δύσκολες συνθήκες. Η κατάσταση όμως δεν θα είναι εύκολη», ενώ με το βλέμμα στην προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε ότι «μέτρα όπως η πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου ή κατασκευής αγωγών στις βόρειες γερμανικές ακτές θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί νωρίτερα».

Στην ερώτηση αν μπορεί να δώσει πρακτικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ που ζήτησε συντομότερα ντους και ρύθμιση του θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ο κ. Σολτς απάντησε μονολεκτικά «μπα...». Η απάντησή του επικρίθηκε από ειδησεογραφικούς ιστότοπους και χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Βαυαρία, γερμανοπολωνή δημοσιογράφος της Deutsche Welle ρώτησε τον καγκελάριο: «Θα μπορούσατε να μου πείτε ποιες είναι οι εγγυήσεις ασφάλειας που ανέλαβε η Γερμανία για την Ουκρανία;», για να απαντήσει εκείνος «θα μπορούσα» και αμέσως μετά να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου. Η απάντησή του προκάλεσε επικρίσεις και σχόλια περί αλαζονείας από δημοσιογράφους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA