Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη κράτησε κάτι παραπάνω από μία ώρα και υπήρξε εκτενής αναφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία. «Μίλησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ουάσιγκτον στην ενημέρωση για τη συνομιλία των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Το αντάλλαγμα με τους Κούρδους που πήρε ο Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν «χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε το δρόμο για τους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών».

«Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο κυβερνήσεων», τονίζει.

ΗΠΑ: Στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστε Γουλάντερ, δήλωσε δημόσια πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ακόμη η Γουλάντερ.

F-35: Επίσημο αίτημα από την Ελλάδα για την αγορά των μαχητικών

Παράλληλα, υπεγράφη το απόγευμα της Τετάρτης (29/6) το επίσημο αίτημα από την Ελλάδα στις ΗΠΑ για την απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ώρες. Οπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα 20 υπό αίρεση.

Μάλιστα, οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Αμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα, σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δηλώσει ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA