Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο μοναδικός επιζών κατηγορούμενος για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το 2015, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Το δικαστήριο έληξε σήμερα και όπως αναμενόταν ο ισλαμιστής τρομοκράτης, κατηγορούμενος για συμμετοχή στη δολοφονία 130 ανθρώπων, θα παραμείνει για όλη του τη ζωή στη φυλακή.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Μέσω Σουηδίας η «απάντηση» στα ελληνικά Rafale - Τι είναι το Gripen που αγοράζει ο Ερντογάν

Στο ίδιο δικαστήριο καταδικάστηκαν άλλα 19 άτομα ενώ υπήρξε και μια αθώωση. Όλοι οι υπόλοιποι δικάστηκαν ερήμην, με την κατηγορία όχι της άμεσης εμπλοκής, αλλά της συμμετοχής στην οργάνωση της επίθεσης. Ο ένας βρίσκεται φυλακισμένος στην Τουρκία ενώ για τους υπόλοιπους, υπάρχει η εκτίμηση ότι έχουν σκοτωθεί σε μάχες του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία ή το Ιράκ.

Η δίκη, η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για περισσότερους από εννέα μήνες, θύματα, δημοσιογράφοι και οικείοι των θυμάτων κατέθεταν τις μαρτυρίες τους, στη χειρότερη επίθεση που δέχτηκε η χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιβολή αμετάβλητης ισόβιας κάθειρξης είναι αρκετά σπάνια στη Γαλλία. Η συγκεκριμένη είναι η 5η φορά που επιβάλλεται, από το 1994.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες και οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε στο βελγικό δικαστήριο δεν σχετίζονται με τα συμβάντα στο Παρίσι, αλλά με μια ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Μόλενμπεκ της Βελγικής πρωτεύουσας, τρεις μέρες πριν τη σύλληψή του κοντά στο πατρικό του σπίτι.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ενόπλων και των καμικάζι στο θέατρο Μπατακλάν, στο Stade de France, σε μπαρ και ρεστοράν στο Παρίσι είχαν αφήσει πίσω τους 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες ενώ μεταξύ των δραστών ήταν και ο αδελφός του Αμπτνεσλάμ, Μπραχίμ που σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας έξω από μια καφετέρια.

Η γαλλική εισαγγελία θεωρεί ότι ο Αμπντεσλάμ έπαιξε ρόλο κλειδί στις επιθέσεις, αλλά ο 28χρονος γαλλομαροκινός έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με τις Αρχές. Ο ίδιος αρνείται ότι είναι δολοφόνος, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν πάτησε το κουμπί του πυροκροτητή που προκάλεσε τους δεκάδες θανάτους.

Μετά το μακελειό στο Παρίσι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη και για μήνες κρυβόταν από τις Αρχές, οι οποίες τελικά τον εντόπισαν τον Μάρτιο του 2016.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA