ΔΙΕΘΝΗ
30/06/2022 16:46

Τζο Μπάιντεν: Υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Θετικός στο ενδεχόμενο να πωληθούν αμερικανικά F-16 στην Τουρκία εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν: «Είπα στον Ερντογάν αυτό που του είχα πει και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό. Τα F-16 πρέπει να πωληθούν, αλλά το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει...»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τζο Μπάιντεν: Υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Πηγή: APimages
Ανάγνωση:

Υπέρ της πώλησης F-16 από την Τουρκία τάσσεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σημειώνοντας ωστόσο ότι απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι είπε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο ότι για κάτι τέτοιο είναι αναγκαία η έγκριση του Κογκρέσου. Ο Μπάιντεν εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. «Είπα στον Ερντογάν αυτό που του είχα πει και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό. Του εξήγησα ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Τα F-16 πρέπει να πωληθούν, αλλά το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει... Νομίζω μπορούμε να το πετύχουμε».

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος του ΝΑΤΟ, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, είπα στον Πούτιν ότι αν εισβάλει στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο... και αυτό ακριβώς είδαμε, η σύνοδος κορυφής αφορούσε την ενίσχυση της συμμαχίας μας» είπε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το ΝΑΤΟ πρότεινε για τελευταία φορά ένα νέο δόγμα πριν από 20 χρόνια. Η Ρωσία ήταν τότε εταίρος. Η Κίνα δεν είχε αναφερθεί καν, αλλά τώρα ο κόσμος έχει αλλάξει. Το ΝΑΤΟ αλλάζει με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, συγκεντρώσαμε ξανά τους συμμάχους μας και εκφράσαμε την απειλή της Ρωσίας για την Ευρώπη. Οι σύμμαχοι αυξάνουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Η Γερμανία είναι ένα παράδειγμα, καθώς ανακοίνωσε προϋπολογισμό 100 δισ. δολάρια για την άμυνά της» συνέχισε ο Μπάιντεν.

«Για άλλη μια φορά, τονίσαμε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ. Θα προστατεύσουμε κάθε πτυχή της επικράτειας της Συμμαχίας. Αυξάνουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας στην Ευρώπη. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο στρατηγείο στην Πολωνία για να ενισχύσουμε την ανατολική μας πτέρυγα. Μια νέα στρατιωτική δύναμη θα δημιουργηθεί επίσης στη Ρουμανία. Τα πράγματα αλλάζουν και προσαρμοζόμαστε στις νέες εξελίξεις. Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν τον κόσμο πίσω από την Ουκρανία. Θα ανακοινώσουμε πρόσθετη στήριξη ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων τις επόμενες ημέρες. Για πρώτη φορά, οι εταίροι μας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού συμμετείχαν στη συνάντηση. Όπως είπα στον Πούτιν, οι ενέργειές του θα έχουν παγκόσμιες συνέπειες. Φέρνουμε κοντά τις δημοκρατικές χώρες. Το κάνουμε αυτό για να διατηρήσουμε τη διεθνή τάξη. Αυτό περιλαμβάνει και τις απειλές από την Κίνα» σημείωσε ο Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
F-16 ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΗΠΑ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ